Свят

Сърбия първа в Европа ще произвежда "Спутник V"

В института по вирусология “Торлак” в Белград в сряда бе извършено пълненето на първата серия контролни дози руска ваксина против коронавируса, съобщават сръбските медии. 

Така в Сърбия започна производството на руската ваксина “Спутник V”, съобщи Руският фонд за преки инвестиции /РФПИ/. С това Сърбия стана първата държава в Европа, която ще произвежда “Спутник V”. 

Производството в Сърбия съответства на най-строгите стандарти, съобщи РФПИ. По-нататък е възможен износ на препарата в други страни в региона, отбелязва фондът. Ваксинирането с руската ваксина в Сърбия започна на 6 януари.

Общинският съвет в Белград възнамерява всички наематели на заведения, чиито градини се намират на обществено място, да бъдат освободени от такси за месеците юни и юли. Това съобщи заместник кметът на Белград Горан Весич в профила си във Фейсбук, пише в. “Вечерне новости”. 

Решението ще бъде прието на заседание на общинския съвет този месец. Весич подчерта, че решението е взето с цел да се запазят работните места в ресторантьорския сектор, които в Белград са около 40 000, както и да се помогне на ресторантьорите по време на пандемията.

По-рано Весич съобщи, че целта е в Белград да бъдат ваксинирани 750 000 граждани, което е около 57% от пълнолетното население на сръбската столица. Весич изрази увереност, че този резултат ще бъде постигнат през следващия месец.

Община Белград в сътрудничество със Стопанската камара на Сърбия ще организират ваксинирането на хората, работещи в ресторантьорския бизнес, във фризьорските и козметичните салони и в хлебопекарните, съобщи градският секретар за социална защита Наташа Станисавлевич.

Тя изтъкна, че става въпрос за хора, които в работата си всекидневно са в непосредствени контакт с голям брой хора.

“Ваксинирането не е задължително, а доброволно, и акцията е само още едно усилие на община Белград тези групи да могат да се върнат възможно по-скоро към нормалния живот”, каза тя.

По думите й над 13 хиляди души, които работят в общинския сектор в Белград, са получили възможност да се имунизират. Преди тях тази възможност получиха възпитателките, служителите в социалните домове, шофьорите от градския транспорт и таксиметровите шофьори.

“Ваксинирани са и над 1600 касиерки, тоест всички приоритетни професионални групи. Възможност да го сторят в следващия период ще имат доставчиците на храна и работещите в будките”, каза градският секретар.

Наташа Станисавлевич добави, че са ваксинирани общо 38,2% от цялото население на Белград, което означава, че 536 хиляди жители са получили първа доза.

Организирано е и ваксинирането на лицата с проблеми в развитието, както и на родителите им, а също и на бездомните хора

Преди няколко дни ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции /РФПИ/ Кирил Дмитриев съобщи, че в близко време в Сърбия и Иран ще започне производство на ваксината “Спутник V”, а в близките месеци и в заводите на компанията Adienne Pharma & Biotech в Италия.

РФПИ е сключил редица споразумения за производство на ваксината на 20 места в над 10 страни, включително Индия, Бразилия, Южна Корея, Китай, Сърбия, Италия, Беларус, Казахстан. Споразуменията между РФПИ и водещите фармацевтични компании ще позволят през 2021 г. да се произведат достатъчно количество ваксини за ваксинирането на 700 милиона души. 

Добри новини за разпространението на COVID-19 у нас

COVID-19: От това зависи как ще се развива пандемията

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.