Свят

Тази красота ще остане непокътната. Засега

К расота, спираща дъха: Arctic National Wildlife Refuge е най-северният резерват в САЩ. От десетилетия нефтените компании кроят планове за добив на нефт. През 2020 Тръмп реши да им помогне. Но сега Байдън ги спря, разказва Томас Лачан за “Дойче веле“. 

Река Шенджек се вие из резервата в най-североизточната част на Аляска

напълно необезпокоявано. В националния парк с територия от 80 000 кв.км. се срещат безброй животински и растителни видове – полярни мечки, мечки гризли, северни елени (карибу), вълци, орли. Регионът е защитен още от 1960 г., а през 1980 г.  е разширен до днешните си размери.

Природният резерват е много рядко населен и изключително труднодостъпен.

В целия регион има само две села с общо 400 местни жители. Всяка година го посещават между 1200 и 1500 туристи. Улици и пътища почти няма – придвижването е възможно само с каяк или с надуваема лодка.

В северната част на резервата се простира крайбрежието на Арктическо море – родина на множество видове риби и птици. Например може да се види брадат тюлен, който се радва на арктическото слънце – припича се при температури, които могат да достигнат до минус 40 градуса.


Източник:
iStock/Getty Images

При сегашните температури полярните мечки все още се чувстват добре в резервата.

Но и той е застрашен от последствията на климатичните промени: т.нар. вечни ледове в Арктика се топят все по-бързо – което от известно време кара дори и поддръжниците на сондажите за нефт и природен газ да се замислят.

Почти половината от територията на района е определена за див природен резерват

– т.е. район, до който не бива да бъдат допускани хора. Още президентът Джордж Буш е кроил планове за експлоатация на залежите. През 2008 г. той се опитва да даде права за ползване на района, аргументирайки с енергийната сигурност на САЩ.

Републиканците и нефтената индустрия постоянно правят опити за отваряне на района за сондажи.

Последният засега опит е предприет от Доналд Тръмп през 2017 г. – въпреки ожесточената съпротива на редица природозащитни организации. През 2020 г. неговото правителство предложи на търг десетгодишни лицензи за добив на нефт в 11 зони от резервата.


Източник:
iStock/Getty Images

Това решение бе отменено от неговия наследник Джо Байдън – макар и временно. Сега трябва да се направи обстойна проверка на сондажните планове, за да се прецени дали лицензите да бъдат потвърдени, анулирани или ограничени.

Повече за Арктика – вижте във видеото горе. 

Саами и животните, на които разчитат, за да оцелеят

Хотелът, който всяка година изчезва и се появява отново

Къде се намира най-голямата ледена пързалка в Европа

Вижте най-цветните улици в Европа

Приказни кътчета, които не знаете, че се намират в Европа

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.