Новини

Таксиметрови шофьори с национален протест утре, ако няма реакция – и в сряда

Протест за таксиметрови шофьори, таксита

© Велко Ангелов

Протест за таксиметрови шофьори, таксита

Федерация на таксиметровите водачи и превозвачи в България организира утре общонационален протест. Той ще се проведе от 12:00 ч. пред сградите на общините в страната. Повод е липсата на реакция от страна на Министерския съвет, Министерството на транспорта, Министерството на икономиката и Столичната община, след като в края на ноември таксиметровите шофьори излязоха с искания до властта. Сред тях са актуализиране на тарифите за таксиметров превоз (начална 2.10 лв., дневна: 1.30 лв./км, нощна: 1.50 лв./км, повикване: 2.10 лв., престой 0.42 лв./мин.), премахване на патентния данък за 2021 г., премахване на приложения за споделено пътуване, приравняване към обществения градски транспорт, обезопасяване с паник бутон и други.

В края на ноември таксиметровите шофьори протестираха в два поредни дни. В първия ден се стигна до напрежение между тях и представители на протеста срещу правителството. На следващия ден таксиметровите шофьори отново се събраха – до храм-паметник “Александър Невски”. Тогава те предложиха до март следващата година да возят лекари, учители и духовници безплатно. Като компенсация поискаха компаниите, за които работят, да направят отстъпки от лизинговите схеми и вътрешнофирмените си такси в размер 50 на сто за срок от 3 месеца. Следващата част от плана им бе търговските банки да предложат отстъпки по кредитите на таксиметровите компании в същия размер и срок и Българската банка за развитие да ги компенсира в размер пропуснатите ползи за периода.

До настоящия момент нито един представител на властта не се е свързал с представители на Федерацията на таксиметровите шофьори.

“Ако утре протестът премине без разбиране от страна на властите, вдругиден ще има повторение, но в по-голям мащаб”, обясни пред “Дневник” Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи. Той обясни за проблемите на първия протест преди месец. “Бяха допуснати други протестиращи, за да стане конфликт. Едните бяха против правителството, а ние искаме то да си свърши работата. Целта беше да бъдат окървавени жълтите павета. Не желаем такова нещо да се случва. Сега отново имаме информация за готвени провокации”, каза Димитров.

Той добави, че протестът в София няма да има за цел да блокира града, както и да се стига до каквито и да било ексцесии. Таксиметровите шофьори ще се придвижват на три лъча – по бул. “Цариградско шосе”, от жк “Левски” и от жк “Западен парк”.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.