Новини

Тома Белев: Никой не казва, че в язовирите "Ахелой" и "Порой" няма вода

Говори се за включване на язовирите “Ахелой” и “Порой” за водоснабдяване на Бургас, но никой не казва, че в тези два язовира няма вода. Това коментира в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” по ТV+ и TV1 председателят на Асоциацията на парковете в България и общински съветник в София от “Демократична България” Тома Белев.

В петък екоминистърът Емил Димитров изненадващо се появи в парламента, за да предупреди за тревожно малкото количество вода, което има в язовир “Камчия”, който захранва Бургас и Варна, и заговори, че трябва да се вземат спешни мерки за свързване на ВиК мрежата на Бургас с използваните за земеделски цели язовири “Ахелой” и “Порой”.

Днес Белев обясни, че към настоящия момент тези два язовира са по-празни, отколкото язовир “Камчия”. “Водата в тях, ако не се увеличи през зимата, е за около 2 месеца и половина. Язовирите са празни, защото техните стени не са добре, от години се държат с намалено водно ниво, за да се ремонтират”, коментира Белев.

Той попита и защо никой не мисли за решаването на сериозния проблем с водоснабдяването на Омуртаг. Градът се намира само на 10 километра от язовир “Ястребино”, но не може да използва вода от него и в момента там е въведен строг воден режим.

Защо Министерството на околната среда и водите поиска обявяване на бедствено положение в Бургас четете тук.
Какви са вариантите за решаване на проблема с водоснабдяването на Бургас и Варна четете тук.
Откъде ще дойдат парите за решаването на проблема четете тук.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.