Новини

Тома Биков: Кой предложи Румен Спецов за шеф на НАП

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие (ББР), за да види защо е подпомагала 8 души, от които четирима може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Това обяви той в интервю за Б Ти Ви.

“Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага малкия бизнес, а се дава почит 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани”, коментира Петков. По думите му и останалите “не са случайни”.

“За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговски банки. Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 – има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми”, каза още служебният министър на икономиката.

Изцяло държавна собственост ли е ББР

Тази банка не е била 100% държавна собственост, каза още служебният министър на икономиката. Той заяви, че сегашният Надзорен съвет ще бъде освободен. “

Как да направим ревизия за два месеца, как да сменим този надзорен съвет с хора с голям опит и професионалисти, които разбират от банкиране, оказва, се, че не е 100% на българската държава. 99.9996% е, но 8 акции се държаха от търговска банка. Уставът казва, че понеже българската държава не е 100% собственик – ако иска министърът на икономиката на общо събрание да смени надзора, трябва да изчака до 3 месеца. Това прескача шанса на едно служебно правителство, да смени надзора. Намерихме писмо в Министерство на икономиката, в което тази търговска банка казва: “Ние искаме да дарим тези 8 акции – това не е част от нашия основен бизнес. Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло. Това ни отвързва ръцете да направим одитите, които искаме и на общо събрание и да назначим хора, които да пазят обществения интерес. Искаме да ограничим устава така, че никой да не може да раздава 1 млрд. на 8 души”, каза още Петков.

Той коментира, че от 1.4 млрд. лв. капитал държавата близо милиард са налети в 8 компании. “Самата ББР най-големият кредит, който е дала извън тези 8, е към Държавна консолидационна компания, а под нея стоят всички компании, които не са свързани с енергетиката”, коментира Петков.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.