Общество

Треньорът на "Истанбул ББ" към съдиите: В Турция всички румънци са цигани!15-те минути от прекратения заради уж разисъм на съдия мач от Шампионската лига “Пари Сен Жермен” – “Истанбул Башакшехир” ще се помнят дълго. В предаването се появиха някои разговори на румънски на съдиите и крясъци на играчите на различни езици. Но пълен картина няма, освен за УЕФА, която е иззела записите на съдийските микрофони. Румънският журналист Емануел Рошу успя да възстанови някои ключови диагози.

9:15 мин. Треньорът на “Истанбул” Окан Бурук реагира на картон на свой играч с мощен крясък: Първи фаул му е! Първи фаул! Това да не ви е баскетбол!И след това напада четвъртия съдия Себастиан Колцеску, който се опитва да го успокои с: Това да не ви е Румъния? Ние дойдохме от Турция!

Колцеску казва по радиото: Тави (помощник съдията Октавиан Совре), аз ти казах, че този е много капризен.

13,13 мин. Говори Октавиан Совре: Жълт картон! На този черния. Това не трябва да се прави. Иди и виж кой е. Ей, онзи черния там. Не трябва да се прави така.

Рошу специално отбелязва, че това са думи на Совре, а не на Колцеску. И на кадър се вижда как Совре посочна на главния рефер Овидиу Хацеган нарушителя.

В този момент играчите започват да крещят на Колцеску. Пиер Вебо го атакува, като повтаря думата negro. Не е ясно защо точно него нарочват.

Вебо: Защо каза negro? Защо ти каза negro? Защо ти каза negro?
Овидиу Хацеган се опитва да успокои обстановката. Но се включват Бурук и Демба Ба, който казва: Защо го обозначи по цвета на кожата? Повтаря това няколко пъти.

Колцеску се опитва да обясни, че е използвана думата черен, защото на румънски negra е черен, а не негър. Обстановката започва да се успококява. По високоговорителите на стадиона молят делегатът на УЕФА Роланд Тис от Белгия да следе долу на терена.

14,40 мин. Окан: В моята страна румънците са цигани! Но не мога да ви кажа “мангали”!

15,25 мин. Неизвестен глас: Това е Шампионска лига, а не румънското първенство.

15,28 мин. Главният съдия: Приятелю, ние говорим на румънски.

15,35 мин. Мбапе се обръща към Хацеган: Махни го от тук. Вероятно говори за Коцеску.

Хацеган още веднъж се опитва да обясни на Демба Ба, защо е използвана думата черен. Той ясно пита, защо са обозначили човек по цвета на кожата.

16,05 мин след 5 минути след прекъсването на играта. Демба Ба за първи път призовава играчи да напуснат терена. Мбапе още веднъж казва: Махни го от тук!

16,27 мин. Окан се обръща към Колцеску: Момчетата не те приемат. Ние не те приемаме. Не те искаме. Ти си расист, ти си расист, не те искаме.

17,00 мин. Демба Ба се обръща към Хацеган: Реф, когато той говори за някой бял, казва това момче. А когато за черен – този негър.
Хацеган пак се опитва да обясни на Ба и Окан, че четвъртия рефер не е използвал думата негър.

17,29 мин. Норвежкият нападател на “Истанбул” Фредрик Гулбрандсен обяснява на Томас Тухел (треньорът на “Пари Сен Жермен”): Той каза расистка фраза. Той го каза!

Според Рошу в този момент Тухел дава знак на играчите си да продължат мача.

17,50 мин. Някой от персонала на “Истанбул”: Ние не приемаме това. Не му провървя с тази дума. Моля те, махни го и ще продължим.

18,03 мин. Хацеган отново обяснява какво на румънски означава думата negro, този пък на Неймар.

18,06 мин. Демба Ба повтаря старото: Защо просто не каза момче, а това черно момче? Така правиш, когато говориш за бели.

18,47 мин. Делегатът на УЕФА говори с Хацеган и Колцеску. Хацеган казва: Себи, обясни му какво каза. Думите на рефера не се хващат от микрофона, но се чува ясно: Негро означава черен.

19,37 мин. Демба Ба призовава на партньорите си да си тръгнат.

20,55 мин. Колцеску обяснява на спортния директор на “Пари Сен Жермен” Леонадрдо какво се е случило. Доближава се Окан и започва да крещи: Ти си расист! Ти си расист! Ти каза негър! Ти си расист!

21,30 мин. Окан отново се обръща към Колцеску: Ти го изгони заради цвета на кожата, да!

21,45 мин. Някой от “Пари Сен Жермен” обяснява на Хацеган: Това не е просто решение. Всичко е сложно. Колцеску в този момент е на трибуните.

21,43 мин. Някой вика на испански: Много говорим, да му е… м…

22,00 мин. Някой на румънски, най-вероятно Колцеску: Това е разпространен език. Вероятно има предвид, че negro се използва като черно и на други езици.

22,15 мин. Играчите на “Истанбул” напускат терена. Някой ясно казва Fuck Off. Друг: Ти си длъжен да ни уважаваш, това не е футбол.

22,45 мин. И двата отбора се прибират в съблекалнята. Хацеган казва на Леонардо: Чакаме 10 минути, ако искате ще продължим. Леонардо отвръща: Не знам, от мен нищо не зависи.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.