Свят

Трима президенти на САЩ ще се ваксинират срещу COVID-19 на живо пред камерите

П резидентите на Съединените щати Барак Обама, Джордж Уокър Буш и Бил Клинтън се съгласиха да бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 пред телевизионите камери, за да вдъхнат увереност на американците, че ваксината е безопасна, съобщи CNN.

Московчани започват да се записват за ваксиниране срещу коронавирус

“Преди няколко седмици президентът Буш ме помоли да уведомя д-р Фаучи и д-р Биркс, че когато настъпи времето, той иска да направи каквото може, за да помогне на своите съграждани да се ваксинират”, заяви пред CNN шефът на кабинета на Джордж Буш  – младши Фреди Форд.

Проф. Стоилова: Ваксините са най-сигурното средство срещу пандемията

Подобно желание изразиха и Барак Обама и Бил Клинтън.

По време на интервю за SiriusXM, излъчено в четвъртък, Барак Обама заяви, че ще бъде ваксиниран срещу коронавирус, като “може в крайна сметка това да стане пред телевизионните камери”. 

Представител на Бил Клинтън също посочи пред CNN, че и бившият президент би желал неговата имунизация срещу COVID-19 да стане публично достояние.

Костадин Ангелов: Ваксината ще се поставя само след информирано съгласие

Президентите се надяват по този начин да вдъхнат доверие във ваксините на американските граждани, веднага след като те бъдат разреши за употреба в САЩ.

ЕС с предупреждение след британското одобрение на ваксина

Междувременно д-р Антъни Фаучи каза, че при успешна ваксинация и достатъчен брой на ваксинирани хора, гражданите на САЩ биха могли да получат стаден имунитет до края на следващото лято или през есента.

Главният изпълнителен директор на компанията BioNTech Озлем Туречи разкри ден по-рано, че COVID ваксината, разработена съвместно с Pfizer, може да бъде одобрена в САЩ и в ЕС до средата на декември.

Великобритания първа в света одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech

Възможна ли е ваксинация срещу COVID-19 още през декември

Вирусолог обясни как действа ваксината срещу Covid-19, опасна ли е

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.