Новини

Тръмп призна формално загубата си

Тръмп призна формално загубата си

© Associated Press

Президентът Доналд Тръмп призна публично за първи път в четвъртък, че няма да изкара втори мандат. Той не поздрави новоизбрания президент Джо Байдън, но призна, че прехвърлянето на властта вече е в ход.

Две седмици до встъпването на длъжност на Джо Байдън записаното на видео обръщение на Тръмп вероятно е най-голямата възможна отстъпка, коментира Си Ен Ен.

“Нова администрация ще започне работа на 20 януари”, каза Тръмп във видеото, което беше записано в Белия дом. “Моят фокус сега е осигуряването на плавен, подреден и безпроблемен преход на властта.”

Съветник на Белия дом заяви, че Тръмп е записал видеоклипа само защото президентството му е застрашено от надвиснали оставки и потенциален импийчмънт. “Смятам, че видеоклипът е направен само защото почти целият му старши персонал е щял да подаде оставка и импийчмънт предстои”, каза съветникът. “Това послание и тон трябваше да бъдат отправени в изборната нощ … не след смъртта на хората”.

Признанието на Тръмп за загубата му идва два месеца след нея и на фона на нарастващите призиви за отстраняването му от длъжност или нов импийчмънт. Дойде и след като се завихриха правните въпроси относно вината му за подбуждане на бунтовниците, нахлули в американския Конгрес ден по-рано.

Във видеото, публикувано повече от 24 часа след атаката в сряда, Тръмп призова за “излекуване и помирение” и заяви, че страната трябва да продължи напред. Но също така излъга за ролята си в активирането на Националната гвардия.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.