Свят

Тук няма коронавирус и ваксинацията започна

О стровна група в Тихия океан е едно от малкото места на Земята, напълно свободно от COVID-19, може да се превърне в една от първите държави, изцяло ваксинирани срещу болестта, пише Си Ен Ен (CNN).

Република Палау, архипелаг, дом на около 18 000 души, получи първата си пратка от ваксината,

разработена от американската фармацевтична компания Модерна в събота. Ваксинациите започнаха на следващия ден, съобщи министерство на здравеопазването в социалната мрежа Туитър.

Първата пратка включва 2800 дози от ваксината, които ще бъдат приложени на две дози с интервал от 28 дни. Здравните работници, ключови служители и уязвимите групи ще бъдат сред първите, които ще получат ваксината, се казва още в съобщението на ведомството.

Към днешна дата Палау не е регистрирал нито един случай на коронавирус или смърт, свързана с вируса,

според Световната здравна организация (СЗО).

През януари, когато вирусът започна да се разпространява в Азия и Тихоокеанския регион, Палау беше сред първите, които въведоха по-строг граничен контрол. Границите на страната бяха напълно затворени до март и тя започна да тества гражданите си за вируса до април. Тези мерки са били ключови за предотвратяването на COVID-19, каза през май посланикът на Палау в ООН.

Палау
Палау
Източник:
iStock/Guliver Images

Като независима държава в свободна асоциация с Вашингтон,

Палау има достъп до програмата за масова ваксинация срещу COVID-19 на САЩ.

Архипелагът обхваща площ от едва 459 квадратни километра. Този малък размер поставя Палау в първокласна позиция да бъде сред първите нации, ваксинирани срещу COVID-19, споделя Ритър Удуи от министерство на здравеопазването.

„Имаме късмет, че имаме достъп до ваксинационната програма на САЩ, а малкият размер на страната ни улеснява ваксинирането. Ваксината не е задължителна, затова нашата цел е да ваксинираме около 80% от населението. Надяваме се да постигнем стаден имунитет”, каза още Удуи.

Палау първоначално планираше ваксинациите да приключат до май, но Удуи заяви, че този срок „вероятно ще бъде удължен” поради забавяне на разпределението от САЩ.

COVID-19: Китай отказва достъп на екипа на СЗО

Докторът, открил ебола, с плашещо предупреждение

Няма достатъчно ваксини за ковид-19, ожесточени спорове

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.