Общество

Турската лира остана стабилна след наложените санкции от САЩТурската лира остана стабилна днес, след като САЩ наложиха санкции на страната заради покупката на руски ракетни системи С-400, предаде Ройтерс.

Лирата се търгуваше при курс от 7,8346 за долар. Вчера тя укрепна с 1 процент до 7,8160 за долар, след като Вашингтон наложи на Анкара леки, целенасочени санкции. Анализатори смятат, че санкциите може да бъдат разширени в зависимост от това как ще се развият връзките между двете съюзнички по време на управлението на Джо Байдън в Белия дом, предава БТА.Заплахата от американски санкции тегнеше над турската лира от месеци, но обявените санкции са насочени само към главния орган за развитие на отбранителната индустрия, а не към по-широката икономика.

“Това е по-добро от опасенията”, заяви Питър Кинсела, шеф на валутни стратегии към швейцарската частна банка UBP. “Фактът, че те наложиха санкции само върху отбранителната индустрия, а не банките, е много важен”, каза той.

Референтният борсов индекс на Турция се повиши рекордно, като Халбанк скочи с 5 процента. Банката беше обвинена, че е помагала на Иран да избегне санкциите на САЩ.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.