Новини

Турция осъди бивш прокюрдски депутат на 22 години затвор

Протестиращи с тениски с лика на Леиля Гювен, февруари 2019 г.

© Associated Press

Протестиращи с тениски с лика на Леиля Гювен, февруари 2019 г.

Турски съд даде 22-годишна присъда на бивш депутат от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), предаде “Ройтерс”.

Лейля Гювен загуби депутатското си място, след като имунитетът ѝ бе свален тази година заради три отделни обвинения в тероризъм, сочат съдебни документи, до които “Ройтерс” има достъп. Общо 14 години и три месеца ще прекара Гювен в затвора за членство в терористична организация и още осем – по две обвинения в разпространяване на терористична пропаганда.

Общо трима заедно с Гювен бяха депутатите, загубили местата си заради друг процес, в който бяха обвинени, че членуват в терористична организация.

Западът осъди решението, което смята за част от погром срещу хиляди представители на ДПН, включително заемали публични длъжности. През последните години множество депутати и кметове загубиха постовете си. Така например ДПН спечели местните избори през март 2019 в 65 турски общини, а в 59 вече има назначен от властта кмет след отстраняването на победителите.

Гладна стачка

Според опозицията президентът Реджеп Тайип Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) водят кампания срещу инакомислещите с натиск върху съда и с присъди срещу опозицията от опита за преврат през 2016 г. насам. Анкара настоява, че съдът действа независимо и всичко се прави от съображения за сигурност заради съществуващи заплахи.

Турската държава от години има проблеми с всякакви проявления на прокюрдската партия ДПН. Организации с други имена, успявали да си проправят път в турския парламент, както и тя самата, се посочват от Анкара като свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), призната на запад за терористична организация и участваща във въоръжен конфликт с властта с над 40 хил. жертви от 1984 г. насам предимно в Югоизточна Турция. ДПН нарече присъдата “незаконна”.

Гювен предвождаше месеци наред гладна стачка с искане лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан, заловен в Кения преди 31 години и възприеман нееднозначно от кюрдите в Турция, да получи достъп до семейството и адвокатите си – с правния си екип не бе се срещал от 2011 г. Гладната стачка бе прекратена през май миналата година по искане на Йоджалан, след като той получи такъв достъп в момент, обвързван от някои експерти с повтарянето на загубените от властта избори за кмет на Истанбул.

Тя вече излежа една година в затвора, след като нарече една от операциите срещу кюрдите в Сирия “инвазия”.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.