Общество

Удостоиха проф. Иван Станков с награда "Култура" на Велико ТърновоРаздадоха и призовете „Св. Патриарх Евтимий“ на тържествена церемония

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, с награда „Св. Патриарх Евтимий“ в няколко категории бяха удостоени заслужили учители от Велико Търново. Традиционната церемония се проведе в МДТ “Константин Кисимов”.В предучилищното образование носител е Албена Щаракова от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. В начален етап на образование призът е за Стефка Стоянова от ОУ „Бачо Киро“. В прогимназиален етап кметът Даниел Панов връчи наградата на Даниела Солакова-Атанасова от СУ „Вела Благоева“, а в гимназиален етап – на Георги Игнатов от ПМГ „Васил Друмев“.

В категория „Колектив на годината“ с награда „Св. Патриарх Евтимий“ бяха удостоени Детска градина „Райна Княгиня“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Даниел Панов поздрави наградените учители, както и всички, които са се посветили на просветата и предаването на знанието.” Да бъдеш учител е кауза, в основата на която е родолюбието. Пожелавам ви все така да възпитавате децата на Велико Търново и България в този дух, да ги учите да обичат Старата столица и България!”, каза кметът.

Приветствие към педагозите отправи и председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.

В празничната вечер бяха наградени и носителите на награда „Култура“ на Община Велико Търново.

В категорията за ярки постижения с приза бе удостоен проф. Иван Станков – писател и преподавател от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, литературен историк, преводач на съвременна румънска литература и професор по история на българската литература.

В категорията за най-успешен дебют наградата получи младият художник Стоян Илев. Той е завършил ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където днес е и преподавател. Твори в сферата на живописта, инсталацията и видеото.

За финал на тържественото събитие актьори и музиканти от МДТ „Константин Кисимов“ представиха оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.