Новини

Унгария на практика забрани осиновяването на деца от гей двойки

Унгария на практика забрани осиновяването на деца от гей двойки

© Associated Press

Унгария на практика забрани осиновяването на деца от еднополови двойки. Парламентът, където управляващата националистическа партия “Фидес” на министър-председателя Виктор Орбан има мнозинство от две трети, прие във вторник закон, който изключва това.Законодателството, предложено от правителството на Орбан, казва, че само семейните двойки могат да осиновяват деца, а хората, които нямат брачен партньор, могат да осиновяват само със специално разрешение от министъра на семейните дела. Гей браковете не са разрешени в Унгария.

Парламентът също така вкара промени в конституцията, включително ново определение за семейство като съюз на баща, който е мъж, и майка, която е жена, предефинирайки клаузата, за да се изключат алтернативни типове семейства.

Въпреки че има изключения, когато самотни хора или членове на семейството могат да осиновяват деца, “основното правило е, че само семейните двойки могат да осиновят дете, тоест мъж и жена, които са женени”, пише министърът на правосъдието Джудит Варга.

До момента осиновяването от гей и лесбийски двойки беше възможно, ако един партньор кандидатства като самотен човек.

Министърът на семейните дела Каталин Новак е консерватор, който популяризира традиционния семеен модел.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.