Общество

Упражнения и социални контакти борят депресията при хора с деменцияЛекарите трябва да предписват упражнения и повече социални контакти вместо лекарства срещу депресия за страдащите от деменция, сочи ново проучване. 

Изследователите са тествали различни лечения при над 28 000 пациенти с деменция, страдащи от депресия и чувството за самота, пише “Дейли мейл”.Те констатират, че лекарства като антидепресанти не подобряват симптомите, но нелекарствените методи като физически упражнения, масажи, терапия с животни и социални контакти като участие в певчески групи или градинарски уроци са полезни.

Проучването подтиква докторите и пациентите да се насочат към алтернативи форми на терапия. В него се посочва, че “немедикаментозните подходи са свързани със значително намаляване на симптомите на депресия при хора с деменция”.

Проучването на Университета в Торонто добавя, че все повече доказателства потвърждават, че социалните дейности са по-ефективни от лекарствата при лечението на редица заболявания. Те борят депресия, алкохолизъм, сърдечни заболявания и самота.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.