Общество

Учени: Лекарство за холестерол потиска коронавирусаГрупа немски и шведски учени са установили, че флувастатините, използвани за лечение на хиперхолестеролемия, могат да потиснат новия тип коронавирус и да смекчат инфекцията на SARS-CoV-2 в белодробните клетки на човека. Техните изследвания бяха публикувани на портала MedRxiv.

Експертите са установили, че флувастатин засяга заразените клетки, като задържа и потиска предаването и репликацията на SARS-CoV-2, предава DarikNews.“Клиничните резултати показват, че терапията със статини, използвана за лечение на хиперхолестеролемия, е свързана с по-добър клиничен резултат. Поради това изследвахме ефекта на статините върху инфекцията със SARS-CoV-2 в човешки белодробни клетки и установихме, че флувастатинът инхибира (задържа, потиска) коронавирусната инфекция, докато други тествани статини не”, пишат изследователите.

Пациентите с коронавирусна инфекция, които са получавали терапия със статини, препарати за понижаване на холестерола, са имали по-благоприятен клиничен резултат. Учените отбелязват, че резултатите от тяхното проучване показват, че флувастатин не представлява допълнителен риск за хората с COVID-19, а също така има умерен положителен ефект върху хода на заболяването.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.