Новини

Учени разкриха произхода на летящите влечуги от ерата на динозаврите

Илюстрация на лагерпетид

© Reuters

Илюстрация на лагерпетид

Археолози може да са разгадали една от трайните мистерии на палеонтологията – еволюционният произход на летящите влечуги, наречени птерозаври, господствали в небето по същото време, когато динозаврите са доминирали на сушата.

Изследователите заявиха в сряда, че слабо разбраната група влечуги от триасовия период, наречена лагерпетиди, известна от няколко частични скелета от САЩ, Аржентина, Бразилия и Мадагаскар, изглежда е била еволюционният предшественик на птерозаврите, чиито най-известен представител са птеродактилите.

Лагерпетидите, появили се за първи път преди около 237 млн. години, обикновено са били малки, най-вероятно с два крака, и са се хранели предимно с насекоми. Те не са можели да летят. Птерозаврите стават първите летящи гръбначни на Земята, като много по-късно се появяват птиците, а след това и прилепите.

“Произходът на птерозаврите е един от най-загадъчните въпроси на палеонтологията от първото откритие на птерозаврите в края на 18 век”, казва пред “Ройтерс” палеонтологът Мартин Езкура от Аржентинския музей на природните науки в Буенос Айрес, водещ автор на изследването, публикувано в списание Nature.

Най-старите известни птерозаври се появяват във вкаменелостите преди около 220 млн. години, като анатомията им е напълно развита за полет, включително крила, образувани от мембрана, простираща се от глезените до изключително удължен четвърти пръст.

Учени разкриха произхода на летящите влечуги от ерата на динозаврите

© Reuters

Изучавайки по-рано открити и новооткрити вкаменелости с помощта на усъвършенствана технология за сканиране и триизмерно моделиране, археолозите са идентифицирали най-малко 33 характеристики на скелета, предполагащи еволюционна връзка между лагерпетидите и птерозаврите. Те включват формата на вътрешното ухо, мозъчната кутия и зъбите, както и приликите в костите на ръката, крака, глезена и таза.

“Ние показваме, че лагерпетидите са най-близките роднини на птерозаврите и преодоляват анатомичната пропаст между птерозаврите и други влечуги”, добави Езкура.

Изглежда, че лагерпетидите също са тясно свързани с динозаврите, твърдят изследователите. Най-старият известен динозавър датира от преди около 233 млн. години. Птерозаврите са изчезнали преди 66 милиона години при сблъсъка с астероида, който също е причинил изчезването на динозаврите.

Учени разкриха произхода на летящите влечуги от ерата на динозаврите

© Reuters

Докато започват относително малки, птерозаврите в крайна сметка постигат огромни размери, като размахът на крилата достига 10.7 м.

“Изучаваме как птиците трансформират телата си за полет през последните 50 години и по-голямата част от изследванията бяха базирани на необикновени вкаменелости на динозаври и ранни птици”, каза палеонтологът и съавтор на изследването Стерлинг Несбит. “Птерозаврите все още не са голяма част от това изследване, просто защото не разполагахме с вкаменелостите до момента.”

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.