Новини

"Фейсбук" е място за снимки на котки, не за смислен обществен дебат

Пьотр Померанцев

© By Vogler – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52444943

Пьотр Померанцев

Социалните мрежи не са подходящи места за водене на значим обществен дебат; а в борбата с дезинформацията трябва да се прилагат ясни критерии и да има отпор и на дипломатическо ниво.

Това коментираха експерти по време на заседание на специалната Комисия срещу външни намеси във всички демократични процеси в ЕС (INGE) на Европарламента.

Пьотр Померанцев е изследовател в университета “Джонс Хопкинс” и Лондонската школа по икономика и автор на две книги, посветени на руската дезинформация и пропаганда: Nothing Is True and Everything Is Possible and This Is Not Propaganda.

“Истинският проблем на цифровата епоха е, че аксиомите, метафорите, формулите, с които описвахме и дефинираме демократичната информационна околна среда са обърнати с краката нагоре. Трябват ни правни, философски инструменти за справяне с тях”, коментира той. През 20-ти век разчитахме на концепцията за “пазара на идеи” и за свободата на изразяване с предположението, че “най-добрите идеи ще изплуват отгоре по някаква неоправдана теория на на рационалния избор”.

Цифровите технологии разбиха тези концепции, катализирайки вече назряла криза, смята Померанцев. И дадоха възможност на ново поколение политици и движения да използват “свободата на изразяване”, за да подкопаят дебата, да заглушат чрез шум и хаос опонентите си. “От правна гледна точка това не може да се пребори с нищо”, посочи той.

Много съм окуражен от Плана за демокрацията на еврокомисар Вера Йоурова, посочи той. (Повече за него четете тук и тук.) това е структурираното мислене.

Той препоръча надзор на частните компании, които са превзели публичната сфера, за да може онлайн дебатът да се върне към сфера, в която един човек наистина има един глас, вместо множество пропагандни акаунти да разпространяват в голям мащаб лъжливо или сеещо разделение съдържание.

Веднъж даде ли се дефиниция на това що е то дезинформация, сочи Померанцев, ще може да се предприемат действия и на дипломатическо ниво. “Сега говорим за “руска намеса”. Какво значи това? Нищо не значи. Веднъж дефинираме ли информационната агресия, можем да предприемем пропорционални дипломатически действия.”

Пенсионерският проблем

Джеймс Бол, председателят на Бюрото за разследваща журналистика – организация с идеална цел, която прави разследвания в обществен интерес – припомни за “пенсионерския проблем”: фактът, че е много трудно да се различи фейсбук акаунта на средния британски пенсионер от пропагандна регистрация, създадена единствено с цел да разпространява противоречиви послания. Хората споделят своите мнения, някои правят това по 14 часа дневно и редуват крайнодесни послания, носталгични спомени и снимки със сладките си внучета, отбеляза той.

Според Бол най-важното е да се промени бизнес моделът на големите медии, които сега трябва да разчитат на възможно най-голям брой кликове на възможно най-ниска цена; да се увеличи количеството на качествената журналистика и да се демонстрират ползите от нея. Също така социалните мрежи да променят алгоритмите си така, че да не тласкат хората към максимална активност и да не превръщат обществения дебат в надвикване.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.