Свят

„Фигаро”: Американската империя е в упадък, а нашата

А мериканската преса определено държи на марката си. „Тайм” изведе Асу Траоре до статута на символ на свободата и борбата срещу расистка и ислямофобска Франция, а също така обобщи пагубните резултати от 2020 г.: „Най-лошата година в историята“.

Това преувеличение е просто поразително. Най-лошата година? По-лошо от 1916 г. с битката при Вердюн? 1918 г. с испанския грип? 1942 г. със Сталинград? 1871 г., когато жителите на Париж, обсадени от пруската армия, трябва да ядат плъхове? 1709 г. с масовата смърт на хора от глад във Франция на Луи XIV? И това като взимаме предвид само Европа, пише „Фигаро“.

Казаха ни, че нивото на образование в САЩ е спаднало толкова, колкото във Франция, но ние не вярвахме. Казаха ни, че американската преса, която предизвиква такова възхищение у френските журналисти, сега е в ръцете на по-младо поколение, което се грижи само за екологията, феминизма, антирасизма и деколониализма. Забравили сме, че цялото това поколение не познава войната и е било захранвано в американските университети с мотивите, че действията от миналото противоречат на правилата за благоприличие и политическа коректност.

Дори пандемията не спира въглеродните емисии на Китай

По-рано във Франция такива хора биха били наричани претенциозни, но сега те ще кажат, че подобно определение дава твърде много от речника на стария свят, пълен с патриархални предразсъдъци. Но ако се замислите, тази американска преса, на която се смеем толкова често, колкото тя ни изнася лекции, казва много за нас самите. Оградихме се от всички и заровихме собствената си икономика поради епидемия със смъртност едва 0,5%. Блокирахме от страха и принципа на предпазливостта. За да защитим „живота“, ние жертваме всичко, включително онези, за които си струва да живеем. Критикуваме политици, които не са се осмелили да предприемат всички защитни мерки. А нашите политици, които полудяха от страх, заключват цял народ, нареждат ни как да се държим дори в ресторантите.

Великите умове на XIX век виждаха началото на един нов свят и предупредиха за него. Огюст Конт прогнозира, че технологичната революция ще доведе до възхода на женските ценности: пацифизъм, търсене на консенсус, принцип на предпазливост и т.н. Изобретателят на социологията, Емил Дюркем посочва, че повишеното внимание към икономическите проблеми ще върви ръка за ръка с аномията на индивидуалистичните общества.

Експортен бум или как Китай печели от пандемията

Както и да е, тези симптоми са най-изразени на Запад. Азия вече си възвърна контрола и продължи индустриалната надпревара. Африка, от друга страна, се смее на пандемията, защото тя е просто нелепа в сравнение с бушуващата ебола на континента. Западът, някога земя на безстрашните и жестоки завоеватели и воини, се е превърнал в нещо срамежливо и забравило за своето велико минало. Като декадентската и размекнала се Римска империя, обявява „Фигаро“.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.