Свят

Хакери атакуват веригата за доставки на Covid-19 ваксини

IBM предупреди, че хакери са започнали поредица фишинг кампании срещу фирми, които участват в дистрибуторската верига на ваксините за Covid-19. Обект на атаките са предимно компании за транспорт и осигуряващи хладилници за съхранение на ваксините, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Анализът на IBM X-Force не е успял да свърже хакерите с конкретен източник. Експертите казват, че фишинг кампанията има типичните “белези” на хакери, подкрепяни от държава, но не се уточнява коя.

Арестуваха хакери заразили над 50 000 компании с вируси

Фишинг атаката използва имейли, чрез които се цели да бъдат излъгани служители на фирмите-мишени да споделят потребителски имена и пароли за достъп до вътрешните системи. Сред атакуваните е и компания за соларни панели, които се използват за транспортиращите хладилници. Мишена се е оказала и компания, която произвежда сух лед за съхранението на ваксините.

Хакерите са атакували и институцията на ЕС за мониторинг на движението на стоки през границите, включително и на медицинските изделия. Дори компания, която създава уебсайтове за производители на медицински и комуникационни технологии, е била атакувана от фишинг кампанията.

Според IBM мишените са подбрани внимателно и имейлите обикновено са насочени към конкретни лица на ръководни длъжности. Те най-често са получавали фалшив имейл от името на китайска компания, която е част от официалната програма на ООН за оптимизация на дистрибуторската верига.

Социалните мрежи заедно срещу конспирациите за Covid

В имейла има прикачен файл, който, когато получателят се опита да отвори, изисква от него да въведе имена и пароли уж от гледна точка на сигурността. Така няма сайт, към който мишените се препращат и съответно е по-сигурно за хакерите.

Пред сп. Wired IBM коментира, че няма данни дали атаките са били успешни. Засечени са атаки към компании от множество държави, но не и САЩ. Въпреки това и там е издадено официално предупреждение за повишено внимание за подобни опити.

Как хакерите се възползват от коронавируса

Най-популярните измами при онлайн пазаруването

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.