Свят

Хакналите тръбопровода в САЩ загубили пари и сървъри

Х акерската група DarkSide, която стои зад атаката срещу Colonial Pipeline – най-големият тръбопровод за няколко вида горива в САЩ, обяви, че загубила пари и сървъри ден след изявление на американския президент Джо Байдън, съобщава The Record. Байдън беше обявил, че САЩ ще навредят на хакерите, извършили атаката.

Операторът на DarkSide, Darksupp е обявил онлайн, групата е загубила достъп до публичната част на инфраструктурата си – блог, сървър за плащания и сървъри за съдържание. Хостинг операторът също отказвал съдействие.

Хакерът твърди още, че от виртуалния портфейл на групата са изтеглени криптовалути, които са били откупи от различни атаки на групата и нейните клиенти. Според паралелен аналис на компанията Elliptic, този портфейл е получил 17,5 млн. долара във формата на Bitcoin от март т.г. досега, като това са кибероткупи.

Хакналите тръбопровода в САЩ се разкаяха

В сумата има и 75 биткойна, около 5 млн. долара от Colonial Pipeline. Източници на Bloomberg твърдят, че компанията е платила откупа в рамките на часове след атаката, но софтуерът за декриптиране на хакерите бил толкова бавен, че се е стигнало до проблемите с доставките на горива.

В четвъртък Байдън обяви, че САЩ и Русия са в директна комуникация по темата. Той казва, че САЩ не смятат, че руското правителство е замесено в атаката, но има силни индикации, че самите извършители живеят в Русия. Публичното назоваване на хакерите от ФБР също се смята за индикатор, че институциите ще ги атакуват, но липсват повече официални коментари по темата.

Хакерска атака спря най-големия тръбопровод в САЩ

Поради това се появиха и спекулации, че хакерите може нарочно да твърдят, че са атакувани, за да използват момента и да се скрият, без да платят на клиентите си и да вземат цялата печалба. Няма информация, която да потвърди или отрече подобно действие.

Голям ръст на средната сума платени кибероткупи

Жертвите на криптовируси не съобщават на полицията

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.