Новини

Хасан Адемов: Кандидат-пенсионерите трябва да са много по-активни

Хората, които ще се пенсионират с пенсия в две части – и от държавното обществено осигуряване, и от частен фонд, трябва да заемат активна позиция, да се поинтересуват в кой фонд са осигурени, колко пари имат натрупани и каква пенсия биха получавали оттам. Това препоръча председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС). Той разясни новите положения в Кодекса за социално осигуряване, които уреждат фазата на изплащане на втората пенсия.

Първите пенсионери, които ще получават пенсии и от втория стълб, се очакват през септември 2021 г. Тогава част от родените през 1960 г. жени ще навършат определената в чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване пенсионна възраст. Първите по-значителни групи пенсионери от универсалните пенсионни фондове се очакват след 2024 г., когато и родените през 1960 г. мъже ще навършат такава възраст. Какви са новите положения четете тук.

Пенсионната система в годините беше поставена в услуга на други системи, в които работодатели имаха нужда да плащат по ниски вноски, за да се повиши конкурентоспособността. И заради тези компромиси пострада цялата система, а сега цената се плаща от ниските пенсии и огромния дефицит в държавното обществено осигуряване – над 6 млрд. лв., каза Адемов. Той подчерта, че управляващите днес вместо да обяснят на хората, че не могат да очакват високи пенсии от втория стълб, са опитали да скрият законопроекта като правителството одобри проекта на 30 декември 2020 г. – между празничните дни.

Най-важното е, че вече има ясна процедура за получаване на основните видове пенсии. В частния фонд ролята на кандидат – пенсионера става много по-активна – да направи информиран избор дали да го остави, или да прехвърли парите си в НОИ и какъв вид пенсионен продукт да избере, каза той. Над 80% от хората не знаят в кой фонд са осигурени, необходима е масирана информационна кампания, препоръча той.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.