Новини

Христо Иванов: Българският енергиен суверенитет е на трупчета

Христо Иванов

© “Демократична България”

Христо Иванов

Българският енергиен суверенитет днес е на трупчета”. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов от строежа край Кърджали на газовия интерконектор с Гърция.

Преди дни от Министерски съвет съобщиха, че скоро България ще започне да получава природен газ от Азербайджан. Според Иванов, това е “поредната голяма лъжа на Борисов”.

“Този човек, който се превърна в синоним на лъжата в българската политика, който жонглира с всякакви полуистини и манипулации, за да прикрие факта, че България е на колене пред Путин и Ердоган и че се случва това, което е от интерес на Кремъл, а не това, което е от интерес на България. Така ще бъде, докато имаме това управление, което заради своята корумпираност и прогнилост отдавна е продало българския национален интерес на който има желание да го купи”, каза още Христо Иванов.

Той сравни строящата се от 2009 г. междусистемна газова връзка с Гърция и скоростното строителство на българската част от т.нар. Турски поток. “Много интересно е да се направи сравнение между двете тръби. Тази, която се строи от 11 години и тепърва ѝ предстои да прекоси неясно защо дъното на яз. “Студен кладенец”, макар че от нея критично зависи диверсификацията на източниците, а не просто на трасетата, и онази тръба – Руски поток, която беше изградена с денонощно усилие, на която Бойко Борисов заложи едва ли не целия си капитал и остана с цената на всичко на власт, за да може да завърши своя ангажимент към Путин и Ердоган и която, когато бъде открита, Борисов ще се опита да покрие новината с това, че България е започнала да получава азерски газ и от 1 януари всъщност енергийната диверсификация била реалност”, изброи Христо Иванов.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.