Новини

Христо Иванов: Съмнения за престъпление на главния прокурор възникват 4-5 пъти на мандат

Христо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Христо Иванов

Четири – пет пъти на мандат – това е “нормативът” на досегашните главни прокурори в България да се замесват в казуси, предизвикващи съмнения за извършено от тях престъпление. Този коментар направи в интервю за БНР лидерът на “Да, България” и съпредседател на “Демократична България” Христо Иванов по повод законопроекта на ГЕРБ, с който се въвежда фигурата на специален прокурор, чиято единствено задача е да разследва главния, ако такива съмнения възникнат.

“Тези 4-5 казуса са много за една демокрация, но малко от гледна точка на това да плащаме седем години заплата на този човек”, каза Иванов. Той изрази мнение, че за пореден път се създава куха длъжност в магистратурата, каквато, по думите му, е и съдебният инспекторат в този си състав. Иванов напомни, че прокурорът, разследващ главния, ще се назначава от същия Висш съдебен съвет, зависим сега от главния прокурор, но няма да разполага с апарат за разследване. Освен това не е предвидено отстраняване на главния прокурор докато е обект на разследване, което означава, че ще може да го контролира.


Христо Иванов,

съпредседател на “Демократична България”

Христо Иванов показа връзката между липсата на ефективна прокуратура и провалите във функционирането на държавата в различни области, включително в борбата с коронавируса, които засягат всекиго. “Нямайки прокуратура, не можем да установим законност, губим чуждестранни инвестиции. Безаконност в управлението означава, че има хора, които могат да крадат и да не си вършат работата, а това води до риск в цели сектори, например здравеопазването. А в криза това се проявява с много умрели хора. Тоест се отразява на живота на всеки от нас”, каза той.

“На сметката на сегашното правителство ще бъдат записани тези нива на смъртност, които България можеше да избегне, но не избегна заради беззаконието. Съмнявам се, че българските граждани ще бъдат заблудени, че Бойко Борисов се е справил с кризата. Липсата на доверие в обществото ще се види, когато правителството ще трябва да убеди обществото, че трябва масово да се имунизираме” предупреди той. Препоръча хората да бъдат водени от чувството на съпричастие към близките си и общността и да се уповават на европейските институции, които одобряват и купуват ваксините.

Преди да се фиксира дата за избори, да се чуят здравните власти

Помолен да коментира заявката на президента Румен Радев за насрочване на парламентарните избори на 28 март, Иванов подчерта, че преди да се фиксира дата е правилно да се чуе оценката на здравните власти какви са параметрите, в които може да се проведе един избор. “Имаме сложно предизвикателство – пандемия. Ако ваксинацията не е започнала да променя здравния контекст, може да не можем да наберем доброволците за изборната администрация – възрастни хора, които затваряме в малки помещения. Ще можем ли да изкараме гласоподавателите, как ще гласуват българите в чужбина, ако там има ограничения, как администрацията ще бъде обучена да работи с машините”, попита риторично политикът и подчерта, че тези въпроси трябва да получат убедителен отговор преди датата. В противен случай изборът ще бъде придружен със съмнения за нередности.

Той напомни, че от години политическата формация е предложила законопроект, уреждащ гласуването по електронен път и по пощата. “Ако в администрацията няма компетентност за нови технологии, да се върнем в 19 в. – във всички демокрации гласуването по пощата съществува оттогава”, каза Иванов. “Вземете го този законопроект и го разгледайте!” призова той управляващите.

.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.