Новини

Цихановска за "Дневник": Всяко решение на ЕС или САЩ може да повлияе на борбата ни

Святлана Цихановска

© Associated Press

Святлана Цихановска

Революцията в Беларус не е като във Венецуела, в Украйна или другаде. “Не можем да говорим за конкретни стъпки, защото обстоятелствата се променят всеки ден, а какво точно ще се направи, зависи и от ЕС и САЩ.”

Това каза в отговор на въпрос на “Дневник” лицето на беларуската опозиция Святлана Цихановска на уебинар, организиран от Европарламента ден преди връчването на опозицията на наградата “Сахаров”.

“Дневник” попита Цихановска какви конкретни стъпки може да вземе опозицията, останала в изгнание след месеци на протести срещу заемащия поста президент Александър Лукашенко, за да избегне капана на затихващия с времето международен интерес, в който са се оказвали други опозиционни лидери по света – силна дипломатическа активност, която не води до промяна, а подкрепата на Запада отслабва с времето. Отговорът ѝ беше:


Святлана Цихановска,

лидер на беларуската опозиция

Властта в Беларус успя да задържи или принуди да напуснат представителите на Координационния съвет за предаване на управлението, създаден след началото на протестите от август. Те започнаха с многохилядни масови демонстрации, след като бе обявена изборна победа с над 80% за Лукашенко и далеч по-слаб резултат за Цихановска, която месец преди това бе известна единствено като съпруга на влиятелния задържан блогър Сергей Цихановски.

“Хората мислят, че ЕС ги е изоставил”

След вота и след подкрепа за демонстрациите тя на практика бе заставена да напусне Беларус и да отиде в Литва, и оттогава води множество срещи с европейски лидери в търсене на подкрепа, а някои проопозиционни платформи я определят като президент. На представители на беларуските власти, отговорни за изборни измами и насилие срещу протестиращи, бяха наложени санкции (в списъка влезе и самият Лукашенко).

Попитана кога ще е безопасно за нея да се върне в Беларус, тя каза, че ще го направи, когато се почувства там в безопасност, ако започнат преговори с властта или ако влезе в страната заедно с европейски представители.

Цихановска обясни, че е “много благодарна на ЕС”, който “разбира за какво се борим”. Европа обаче “може да направи много повече”, продължи тя. “В страната има над 32 хил. задържани (по време на протестите; част от тях са освободени – бел. ред.), а нямаше повече от 100 души в санкционния списък. Утре ще се добавят още 29. Не е сериозно от страна на ЕС.”

“В Беларус ЕС изглежда като голяма сила. А хората мислят, че ЕС ги е изоставил. Молим Европа да обърне повече внимание сега, защото в бъдеще ще е твърде късно. Крайно време е да сте обединени в решението си”, каза още тя.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.