Лайфстайл

Чавушоглу: Нямаме нужда от посредници, с Гърция ще решим проблемите

В изявление преди срещата с първия дипломат на Атина Никос Дендиас в Анкара министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу подчерта, че двете съседни страни не се нуждаят от посредник, за да разрешат проблемите помежду си.„Диалогът с Гърция и посещенията на високо равнище са особено важни и задоволителни“, цитира думите му електронното издание на атинския ежедневник Iefimerida.

В същото време той изрази удоволствието си да приветства гръцкия си колега в Анкара, като подчерта, че въпроси, свързани с Беломорието, Кипър и Източното Средиземноморие, ще бъдат обсъдени в искрена атмосфера. „Важно е да продължим диалога като съседи. Трябва да се справим чрез диалог с проблемите, които не можем да разрешим в Егейско и Източното Средиземноморие“, заключи първият дипломат на Анкара.

Чавушоглу увери, че Гърция и Турция могат да решат проблемите си без посредници. „Нямаме нужда от ЕС или която и да е трета държава, за да решим проблемите си с Гърция. Можем да го направим и сами. Не успяхме да работим с механизмите, съществували в продължение на 5 години. Не можахме да проведем политически консултации. Не можахме да направим това поради негативното отношение на Гърция. Проучвателните контакти бяха прекъснати. ЕС и различни държави се намесиха в „играта“. Готови сме да се срещнем с Гърция, но знаем, че въпросите, които ще бъдат обсъдени, може да не бъдат разрешени едновременно.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.