Лайфстайл

Чехия ще почете жертвите на COVID-19

Чешката Католическа църква призова по обед на 22 март камбаните в цялата страна да бият в памет на първата жертва в Чехия на коронавирусната пандемия преди година, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Гражданска инициатива също призовава за минута мълчание, за да бъде показано, че хората не са безразлични към съдбата на другите, „без никакви политически мотиви“, се посочва в нейния призив.

Чехия е тежко засегната от коронавируса. От началото на пандемията там има над 1,4 милиона потвърдени случая на заразяване и 23 379 починали.

Засега правителството със сигурност не може да очаква каквото и да било облекчаване на сегашните противоепидемични мерки. Всички училища и повечето магазини са затворени.

За седем дни заразените с коронавирус са над 720 на 100 000 души население, много повече в сравнение с други европейски страни. В Германия например този показател е 82,9.

Премиерът Андрей Бабиш очаква скоро ваксинацията в Чехия да се ускори. От април нататък може да бъдат ваксинирани по 100 000 души на ден, каза той в седмичното си видеообръщение в социалните мрежи. Бабиш освен това повтори наскоро отправените от австрийския канцлер Себастиан Курц критики за разпределението на ваксините в Европейския съюз. Премиерът заяви, че количествата трябва да бъдат разпределяни „равномерно и справедливо“.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.