Свят

Чужденци се трупат за ваксинация в Сърбия

С ърбия предлага безплатна ваксинация срещу КОВИД-19 за чужденци и стотици граждани на Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Република Северна Македония се втурнаха към Белград, предаде Ройтерс.

Докато много страни на Балканите и в Европа страдат от забавяне на доставките и недостатъчни количества ваксини, Сърбия разтръби за успехите си в осигуряването на ваксини от няколко различни производители.

Председателят на Стопанската камара Марко Чадеж каза в сряда, че камарата е осигурила 10 000 дози ваксина за бизнесмени от региона. “Всички ние сме един регион и само заедно можем да се преборим с тази напаст”, каза Чадеж пред журналисти. Стопанската камара е упълномощена да осигури 10 000 дози ваксини за бизнесмени и техни работници, каза за Ройтерс източник от правителството, пожелал анонимност.

“Дойдох тук, защото ваксините никога няма да пристигнат в Босна. Накрая може и да дойдат, но ще бъде късно”, казва Елма от Босна и Херцеговина, която е пътувала 5 часа, за да се ваксинира в Сърбия.

Критици от региона казват, че сръбският президент Александър Вучич използва ваксините, за да засили влиянието на страната си – обвинение, което той отхвърля.

Сърбия в момента използва ваксините на Пфайзер/Бионтех, АстраЗенека, руската Спутник V и китайската Синофарм. Сключените сделки й позволяват да заеме, според съобщенията на правителството, второ място по ваксинации в Европа след Великобритания. По официални данни в страната със 7 милиона население вече са ваксинирани над 2,2 милиона граждани. Сърбия дари ваксини на Босна и Херцеговина, Черна гора и Република Северна Македония от януари насам.

Новините за щедростта й вече се разпространиха и извън Балканите. Даниел Биндернагел, германски психиатър от Швейцария, каза за Ройтерс, че е пътувал до Сърбия и е успял да се регистрира за ваксинация на сръбския правителствен сайт. “Това е много добре за мен. Опитах в Швейцария и Германия. Аз съм лекар, но не можах”, каза Биндернагел.

4 неща, които трябва да знаем за планираните от ЕС сертификати за ваксинирани

Eврокомисар: Колективен имунитет в ЕС на 14 юли

Тази държава се опитва да настигне Израел по ваксинирани

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.