Общество

Шефът на Трето РУ в Пловдив обвинен за 500 кг марихуана, патрони и незаконен обискНеговият подчинен Атанас Качаков ще отговаря за отвличане на чуждестранен гражданин

Двама от арестуваните седмина полицаи от Трето РУ в Пловдив са привлечени към наказателна отговорност, съобщиха от окръжната прокуратура.Шефът на районното Самуил Хаджиев е обвинен за това, че заедно със своя подчинен Атанас Качаков на 5 април т.г. в с. Болярци са извършили приготовление да придобият около 500 кг медицинска марихуана.

Хаджиев е извършил и друго престъпление – на 31 март т.г. е склонил разследващ полицай от Трето РУ да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, като е извършено претърсване и изземване в база на пловдивска фирма и е образувано досъдебно производство, без да са налице законови основания за това и въпреки изричните указания на районна прокуратура.

В този случай Хаджиев е действал като началник на районното управление.  Спрямо Хаджиев е повдигнато и обвинение, че на 19 май т.г. в  Кричим, в автомобила си, е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона.

По същото досъдебно производство като обвиняеми за отвличане са привлечени полицаят от Трето РУ Атанас Качаков,  както двама цивилни. Единият по данни на източници на “24 часа” е Даниел Димитров, а вторият е с инициали С.И. Те заедно с Качаков са отвлекли 28-годишен мъж, като са проявили особене жестокост.  Според разследването отвличането е свързано с дрога.

С.И. е привлечен като обвиняем и за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества – 23,2 г амфетамин и 7,7 г марихуана.

Очаква се утре окръжната прокуратура да внесе в съда искане за постоянен арест на четиримата.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание, за обвиняемите Атанас Качаков, Даниел Димитров и С.И., е това за отвличане – от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор.

Хаджиев го грозят от 3 до 8 г.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.