Свят

Ще имаме ли избор на ваксина срещу COVID-19

В Европейския съюз до момента са одобрени три ваксини – на Pfizer/BioNTech и Moderna (иРНК ваксини) и ваксината на AstraZeneca, която използва друга технология (векторна).

Засега обаче не можем да избираме с коя от одобрените ваксини искаме да се имунизираме. В рубриката на NOVA “Питай за ваксините” главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че този избор ще бъде възможен през лятото или пък в началото на есента. 

“Ако пациентът откаже, защото ваксината е на Moderna или AstraZeneca, лично аз няма да настоявам да бъдат имунизирани на всяка цена, а ще се съобразя с тяхното желание”, коментира доктор Десислава Георгиева, която отчита, че все повече пациенти заявяват желание да се ваксинират срещу COVID-19, но при едно условие – да изберат с коя ваксина. 

Заради ограничените количества в доставките личната лекарка е скептична, че скоро ще можем да избираме с кой препарат да се имунизираме. 

“Моето мнение е, че няма да имаме избор, а ще бъде с каквото осигури държавата”. 

Чакането за желаната ваксина ще отнеме няколко месеца, предупреждава главният държавен здравен инспектор. 

“Към момента няма реален избор, такъв ще има с влизането на още една-две ваксини, което е съвсем предстоящо в рамките на месец. Така че буквално лятото или ранната есен ще имаме на разположение всичко, за което България е сключила договор”, каза Ангел Кунчев. 

Здравните власти уверяват, че ако пациент откаже да се имунизира с конкретен препарат – той няма да загуби правото си да се ваксинира. 

Припомняме, че от Министерството на здравеопазването обясниха, че имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще се извършва паралелно.

На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech. По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите да бъдат максимално защитени от вируса. Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана. Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ-Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.

Ваксинирането на уязвимите групи от населението остава основен приоритет на Министерството на здравеопазването. Затова краят на трета фаза от Националния план за ваксиниране ще бъде застъпен с начало на четвърта. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат „възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити. 

България влезе в червената зона на ковид, починали

Защо Германия върна 5 хиляди души на границата

Ваксинационният паспорт – “достойно за Оруел” или пропуск за “нормален живот”

Кои групи попадат в трета фаза на ваксинирането у нас

“Питай за ваксините”: Ангел Кунчев и Илко Гетов отговарят на въпроси

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.