Свят

Юрист: Да не стане така да нарушим конституционни права

П роверките в министерствата за фирми и лица, свързани с посочените от закона „Mагнитски”, продължават. Все още не е оповестен и така наречения „черен списък” от такива хора и фирми. А въпросите около него стават все повече. Като например – има ли юридическа тежест подобен документ, информират от NOVA.

Какво пише в т.нар „черен списък“, който правителство нарича “бял”, и днес не стана ясно. Това означава, че все още се допълват лицата и фирмите, които са свързани със санкционираните по закона „Магнитски“ шестима българи и 64 компании.

В същото време в министерствата текат проверки за това дали държавни или общински компании са свързани и имат отношения с фирми, които биха попаднали под обхвата на санкциите от САЩ. Но юристи предупредиха, че ако такъв списък стане факт, то няма закон, по който той има как да действа и така може да се стигне до редица дела срещу държавата от всеки, който е посочен в списъка.

Дори и без готов „черен списък“ на хора и фирми, свързани с посочените по закона „Магнитски“, отделните министерства вече са предприели конкретни стъпки за бъдещите си отношения с тях. Като например Министерство на туризма.

“Вече е изпратено писмо до „Слънчев бряг“ АД, до директора, за да може да следи за подобни бъдещи дейности. Да не се сключват подобни договори”, каза министърът на туризма Стела Балтова.

В министерството вече е направена проверка дали към този момент имат отношения с фирми, които попадат под обхвата на санкциите от САЩ. Това се случва и в другите ведомства.

“Няма нито една фирма от посочения списък, който апропо ще се актуализира”, добави Балтова.

Изготвянето на такъв списък обаче крие много рискове, предупредиха юристи. Защото у нас няма закон, който да допуска подобни санкции.

“Ако се направи такъв списък и той бъде приет с правителствен акт – решение на МС, то това решение би могло да бъде атакувано във ВАС като незаконосъобразно. Да не стане така да нарушим конституционни права на български граждани и те после да ни съдят”, предупреждава бившият конституционен съдия Пламен Киров.

По думите му списъкът може да се атакува от попадналите в него по редица причини – като например загубени ползи по сключени договори или уронване на репутацията. Както и за нарушаване на чл.19 от Конституцията, който урежда свободен стопански живот в страната.

“Тогава всички ние с вас, като данъкоплатци, ще платим едно обезщетение на тези фирми. Ако има корупционни престъпления, от които следват вреди за държавата, има начин, по който да бъдат преследвани и доказани. Докато това не се реализира, не можем да правим никакви черни списъци, розови списъци, виолетови списъци, каквито искате”, казва още Киров.

Според бившия конституционен съдия подобно предупреждение към държавни и общински фирми не трябва да бъде публично.

Повече вижте във видеото. 

Експерти за санкциите: Държавата се опитва да предпази дружествата

Стефан Янев: Санкциите от САЩ са тревожни и унизителни

Създават работна група в отговор на санкциите на САЩ

Радев с коментар за санкциите, наложени от САЩ

Шест дела в прокуратурата след доклада на САЩ

Какви ще бъдат последствията след санкциите от САЩ

САЩ налагат санкции на Божков, Пеевски, Желязков и 64 фирми у нас

Какво трябва да направят българските власти след санкциите на САЩ

Какво се случва след налагането на закона „Магнитски”

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.