Свят

Явор и Захари – братята Бахарови с театър в кръвта

З ахари Бахаров е български театрален и киноактьор, телевизионен водещ. Роден е на 12 август 1980 г. в София. Завършва столичното 18-то училище с разширено изучаване на френски език. В училище споделя, че спортът не му се отдава. Като част от поколението, изкарало тийнейджърските си години в началото на Прехода, актьорът носи духа на бунта в себе си.

Като дете не мечтае да бъде актьор, с актьорство започва да се занимава случайно в гимназията, а през 1998 г. е приет в НАТФИЗ в класа на проф. Надежда Сейкова. След като завършва НАТФИЗ, Бахаров малко по малко се утвърждава с роли в театъра.

Първата роля, която Захари изпълнява на професионалната сцена, е в „Ромео и Жулиета” от Шекспир. От 2003г. е в трупата на Народния театър „Иван Вазов”, където някои от ролите му са в постановките „Макбет”, „Хъшове”, „Почивен ден”, „С любовта шега не бива” и много други.

Първата му главна роля в киното е във филма „Дзифт” на режисьора Явор Гърдев. Филмът го превръща в звезда и му носи Награда за мъжка роля на Годишните награди за българско киноизкуство (2009 г.) и Награда за най-добър актьор на Международния филмов фестивал Чунгмуро, Сеул (2009 г.).

Участва в постановките „Старицата от Калкута” и „Тероризъм” на Театър 199. През 2011г. Захари Бахаров изиграва главната роля в българския филм „Love.net”. Българската продукция успява да придобие изключително голям успех.

През 2015 г. участва в петия сезон на световноизвестният сериал „Game of Thrones”. Ролята на Бахаров е на Лобода – дивак от клана на Ден, герой описван като свиреп убиец. Това е и една от най-голямата възможност за пробив на актьора, който е първият българин с участие в мащабната продукция. Има участия и в още два чуждестранни проекта – „Двойна самоличност” и „Главно представление”, в които участват Вал Килмър и Долф Лундгрен.

Актьорът разказва в своя интервю, че още в студентските години е имал участия в различни чужди продукции, но ролите му са били предимно малки и само с няколко реплики.

Захари Бахаров става изключително популярен и с персонажа си на Иво Андонов от сериала „Под прикритие”, където участва във всичките му пет сезона. От 2012 г. до началото на 2020 г. е водещ на предаването „Национална лотария“.

Получава наградата „Икар” на Съюза на артистите в България „Награда за поддържаща роля”, за ролята на Сганарел в „Дон Жуан” по Молиер на режисьора Александър Морфов. Носител е на наградите „Аскеер” през 2006г. за поддържаща мъжка роля в „Крал Лир”; „Икар” през 2007 г. за поддържаща мъжка роля в „Дон Жуан”. Получава „Аскеер” през 2009 г. за „Три дъждовни дни” от Ричард Грийнбърг на Театър 199.

През последните две години Захари Бахаров е в главната роля в театралната постановка „Чамкория” по романа на Милен Русков и режисьора Явор Гърдев, която се радва на изключително огромен успех тук в България и в чужбина.

В личен план е обвързан  от дълги години с журналистката Диана Алексиева, с която имат две деца – син и дъщеря. Захари не веднъж е споделял, че не обича личния му живот да бъде на показ и не обича да говори за него. В едно от малкото лични интервюта, които дава, актьорът споделя, че един от най-тежките моменти за него е смъртта на баща му, чиято роля в живота му е огромна. Разказва, че го губи внезапно и че през последните години са били в много добри отношения.

Има по-малък брат Явор Бахаров, който също е театрален и телевизионен актьор. Роден е в София на 12 юли 1985 г. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2009г. в класа на професор Пламен Марков и Ивайло Христов.

Участва в постановките „Пухеният”, „Самотният Запад” и „Железният светилник”, влиза в ролята на Ромео в „Ромео и Жулиета”. През 2010г. придобива голяма популярност с ролята на Хари в българския сериал „Стъклен дом”. Година по-късно влиза в главната роля на Сташ в романтичния филм „Тилт”, където си партнира с актрисата Радина Кърджилова.

Участва в американския филм на ужасите „Плюя на гроба ти 2” в ролята на изнасилвач на младо момиче, което иска да стане модел. Става част от актьорския състав на четвърти сезон на хитовия сериал „Под прикритие”, където играе Бардем/Месут. През 2016 г. влиза в къщата на Вип Брадър, но поради неразбирателство и неспазване на договорените отношения с организаторите на предаването , актьорът е принудително отстранен от шоуто.

В личен план е обвързан с актрисата Рая Пеева. Не веднъж е имал проблеми с държавните органи заради шофиране в нетрезво състояние и след употребата на наркотици. След последния случай срещу актьора е повдигнато обвинение и получава ефективна присъда, която той обжалва.

През последната година се снима в сериала „Съни Бийч”, където играе ролята на наглия богаташки син Никола. През 2018 г. Явор Бахаров печели „Икар” за „Най-добър поддържащ актьор” за ролята му в спектакъла „Редки тъпанари” по филма „Неизвестни извършители“ от Марио Моничели, адаптиран от Теди Москов и Симон Шварц.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.