Общество

Яденето на много картофи води до риск от повишено кръвно наляганеЯденето на картофи увеличава риска от високо кръвно налягане, пише британският вестник Daily Express, позовавайки се на американски експерти, съобщава “Фокус”.

Отбелязва се, че когато се консумира правилно, кореноплодният зеленчук е богат източник на витамини, минерали, диетични фибри и антиоксиданти. Лекарите са установили, че оптималното количество картофи без вреда за здравето е 200-300 грама два пъти седмично.Превишаването на тази норма обаче заплашва с хипертония. Така че, според учените, яденето на четири или повече порции картофи седмично увеличава риска от високо кръвно налягане с 11 процента. Точният механизъм на действие на зеленчука все още не е установен, но експертите смятат, че проблемът е свързан с високото гликемично натоварване на продукта.

В същото време се отбелязва, че една от най-добрите храни за борба с хипертонията е варено цвекло или сок от цвекло. Препоръчва се продуктът да се вари с кората, за да се запазят максимално полезните му свойства

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.