Общество

Язовирите се напълниха, само един е под 50%Нивото на “Бели Искър” е 37,8 на сто. “Камчия” обаче вече е 90% пъленВалежите успяха да напълнят питейните язовири у нас. В момента водите в тях са 78,8% от общия им обем и 74,75% от полезния, показва ежедневният бюлетин на Министерството на околната среда за вторник.

В момента водата в повечето язовири е не само над 50% от обема им, а се доближава до пълния капацитет.

Изключение прави само “Бели Искър” край София, който е под половината – с 37,76% наличен полезен обем. От началото на месеца продължава тенденцията водните басейни около София да спадат. В края на февруари нивото на “Бели Искър” беше намаляло от 73,5 на 53,5 на сто, а в средата на март вече стига до 42,79%.

Водата в “Искър” също спада, но по-бавно. В началото на месеца нивото беше 77,2%, в средата – 76,11 на сто, а във вторник вече е 75,5%. “Дяково”, който дава вода на Дупница и Кюстендил, също продължава да спада и за 25 дни е намалил обема си от 83,6 на 80,2%. В бюлетина обаче е отбелязана положителна тенденция на приток. Нивата на яз. “Студена”, който навлече на Перник водна криза, остават стабилни и се задържат на 81-82%. Притокът му обаче е по-малък от разхода, а от 10 януари той е в режим на контролирано изпускане.

Със сравнително малко вода е и язовир “Тича”. В момента той е пълен 52,46%, но все пак е успял да прескочи критичните нива, тъй като в началото на месеца водата беше под половината от обема. Остава тенденцията за повишаване на обема и приток, по-голям от разхода.

“Калин” и “Карагьол” също са с много ниски нива, но те заедно с “Огняново” се използват само за резервно водоснабдяване.

Наличният полезен обем в “Асеновец” край Сливен, който миналата година беше критичен, продължава да се увеличава и вече е стигнал до 78,2%.

Черноморието окончателно е спасено от водна криза – “Камчия” вече е с наличен полезен обем от почти 90%. “Ясна поляна”, който също се използва за питейно-битови нужди от Бургас, пък е пълен 83,3%.

Запълването на яз. “Йовковци” край Велико Търново е най-голямо, като дори минава 100% от наличния полезен обем. “Среченска баня”, даващ вода на Враца и Монтана, също е изцяло запълнен – наличният полезен обем е 99,10%, както и този в “Боровица” до Кърджали – с 98%.

Според екоминистъра Емил Димитров сега в язовирите има с 65% повече вода, отколкото миналата година по това време. Основната задача на ведомството в момента е да се държат под контрол нивата, така че да не прелеят при топенето на снега. Поради това е въведено непрекъснато наблюдение. Където е необходимо, се освобождават количества.

Преди дни Димитров посети язовирите “Асеновец”, “Жребчево” и “Копринка”. Той успокои, че няма опасност от водна криза в страната, има достатъчно вода, а язовирите са в добро техническо състояние и няма опасност от преливане.

Затопля се, идва още вода от топене на снега

Водата в язовирите ще продължи да покачва нивата си, тъй като от петък в страната се очаква затопляне, което ще разтопи снеговете, показва прогнозата за времето. На практика от събота се очаква в продължение на поне 10 дни да няма отрицателни температури дори през нощта, а максималните през дена да достигат и над 16 градуса.

В повечето от районите в страната в петък ще е предимно слънчево, сочи прогнозата. Над Източна България ще остане по-често значителна облачност, почти без валежи. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

В събота вятърът ще отслабне, в много райони и ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Преобладаващите температури ще бъдат: минималните – между минус 5 и 0 градуса, максималните – между 10 и 15.

Днес над по-голямата част от страната обаче облачността ще се задържи значителна, с временни разкъсвания над Западна България. Все още на отделни места в източните и планинските райони ще превалява слаб сняг. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от северсеверозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 6 и минус 1, на отделни места по високите полета на Западна България до минус 8 – минус 10 градуса, а максималните ще са предимно между 3 и 8 градуса.

Над Черноморието ще е предимно облачно, все още на отделни места със слаби превалявания. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максимални температури на въздуха: 5-7 градуса. Температурата на морската вода е 6-8 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е предимно значителна и все още на отделни места ще превалява слаб сняг. Ще духа умерен, по билата и силен вятър от север-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра – около минус 3, на 2000 метра – около минус 10 градуса.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.