Общество

"168 часа": Историята с BG следа на арменеца Бедрос, чийто внук е шеф в "Модерна"Дядото на съсобственика на „Модерна“ Нубар Афеян на два пъти се спасява от османски кланета заедно с брат си

Първо подкупили пазачите си. Втория път намерили закрилата на германци, строящи жп линията за „Ориент експрес“Иноваторът пее „Хубава си, моя горо“ и „Я кажи ми, облаче ле бяло“ и помни няколко думи на български

Необикновена семейна история свързва с България един от основателите на компанията “Модерна”, чиято ваксина срещу COVID-19 току-що получи одобрение от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ. Бедрос, дядото на 58-годишния Нубар Афеян, пристига у нас, след като на два пъти е залавян от османските войници като арменец. Но благодарение на своята изобретателност се измъква от лапите на смъртта. Той бяга от кланетата по време на арменския геноцид в Османската империя в началото на XX век и се заселва във Варна. Там е роден синът му – баща на технократа от корпорацията, представила втората в света ваксина срещу коронавируса. Но с това невероятната съдба на семейството не приключва. Когато на 9 септември 1944 г. в нашата страна идват на власт комунистите, семейството на Афеян отново е принудено да бяга и да търси убежище.

И по чудо въпреки забраните на БКП за излизане от България успява да емигрира в Ливан.

Как се случва всичко това?

Нубар Афеян знае цялата история от пралеля си Арменухи, сестра на дядо му Бедрос. В родния си град Бейрут като дете бизнесменът живеел в една стая с нея, разказва той в интервю за сайта на своята фондация “Аурора”, която раздава годишни награди от 1 милион долара на изявили се с хуманитарните си каузи личности.

Арменухи доживяла до 101 години и често разказвала на внуците си семейните перипетии. Учела Нубар, че за да побеждава, трябва да твори, да изпъква пред другите и да се занимава с велики дела. За нея победата означавала човек да предотврати геноцид, подобен на този, който преживяла в Османската империя и в който загинали 1,2 милиона нейни сънародници.

Роднини на Нубар много пъти са се оказвали на прага на смъртта, но са имали късмет и са оцелявали.

Съпругът на Арменухи Антраниг бил прочут за времето си лекар и заради способностите му османската армия го наела. Пралелята неведнъж казвала на бъдещия бизнесмен, че по ирония на съдбата мъжът й лекувал тези, които избивали сънародниците му.

Това обаче не предпазило семейството им от арести. Двамата братя на Арменухи – Бедрос и Нерсес, на два пъти били залавяни от редовната войска, за да бъдат убити. Но успели да се измъкнат.

Цялата история четете в “168 часа” – тук

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.