Новини

24 май вече е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

24 май вече е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

© Юлия Лазарова

Окончателно мнозинството в парламента прекръсти 24 май. Празникът ще се нарича Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Промяната в наименованието бе приета с окончателното гласуване на поправки в Кодекса на труда. “За” бяха депутатите от ГЕРБ, “Обединените патриоти” и “Воля”, а БСП и отцепниците от партията гласува “против”. От ДПС присъстваше само председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който също подкрепи новото име на празника.

В момента 24 май се нарича Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На първо четене ГЕРБ изненадващо подкрепи предложението на “Обединените патриоти” 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура. Преди окончателното гласуване обаче малкият коалиционен партньор го коригира с наименованието Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.