Общество

4 начина да се събират по 100 милиона от пътни глобиПътната полиция трябва да оборудва всички патрулни автомобили с постерминали

С решението на Конституционния съд от 23 март отнемането на шофьорски книжки и спирането от движение на автомобили заради неплатени в срок глоби към Пътна полиция приключват и отиват в историята.Логичен е въпросът как оттук нататък да се събират глобите.

Съгласен съм със становището на уважаваните конституционни съдии, че

не може да се

ограничава

правото

за напускане на държавата заради неплатени данъци и глоби – има решение на Европейския съд за правата на човека, че това е недопустимо.

Не споделям обаче мнението на КС, че оспорваните разпоредби не осигуряват безопасността на движението по пътищата. Всъщност има пряка връзка между тези отменени разпоредби и безопасността на пътя. До преди въвеждането на тази мярка глобите се събираха някъде на 30-40%, след нейното въвеждане събираемостта нарасна до около 60-65% годишно. Проблемът дойде оттам, че Пътна полиция пресоли манджата и започна тези проверки на ГКПП, с което се нарушава европейското законодателство.

Сега се връщаме в едно старо положение, когато виждаме драстични примери. Ще припомня случая с един водач от “Люлин” в София, за когото писа “24 часа” – той

имаше неплатени

глоби от Пътна

полиция за над

25 хиляди лева

Неговото поведение на пътен хулиган сега няма как да бъде променено.

Давам друг пример – с две държави, в които знам как се събират глобите. В Нидерландия и Гърция се посяга върху собствеността на автомобила, ако не сте си платили глобите към Пътна полиция. Може да ви конфискуват автомобила, ако не сте си платили санкциите. В Гърция свалят регистрационни номера дори при неправилно паркиране.

Какво трябва да се направи у нас?

Няколко прости неща, но само едно е в правомощията на Пътна полиция, другите са в прерогативите на изпълнителната власт.

Първо, Пътна полиция трябва да оборудва всички патрулни автомобили с постерминали – говори се вече пета година, но не се случва. Като няма постерминали, не се дава възможност на хората да си платят в момента.

Второ – чрез данъчната администрация и Министерството на финансите, чрез общините със съвсем малки промени в законодателството да се отказват всякакви държавни или общински услуги, ако човек има дължими глоби към Пътна полиция. Да не може да се премине на годишен технически преглед, ако дължите глоби към Пътна полиция.

Трето – НАП да помисли, ако нямат ресурс да събират тези глоби, да ги предоставят на държавни или частни съдебни изпълнители. Ако не искат да отиват на това решение, тогава да организират работата си така, че

без значение

дали глобата е

20, 200 или

2000 лева,

тези пари да се

събират

Само ще припомня, че през 2020 година са събрани 100 милиона лева от глоби от камери. И една от причините да се съберат тези 100 милиона е точно в отменените от КС текстове, за които сега говорим. Защото хората знаеха, че ако имат неплатени глоби, може да им отнемат книжката или да ги свалят от автомобила.

Убеден съм, че след сегашното решение на КС ще видим драстично понижаване на плащането на глоби, ако не се приемат мерките, които посочвам.

Има и друг проблем – налага се глоба, но ако тя не се плати в рамките на давностния срок, се погасява. Но тъй като на всеки водач се налага всяка година да минава през технически преглед, тогава тази възможност може да отпадне. Ето защо, четвърто – пунктовете за технически преглед са много подходящо място да се събират глобите. Но затова трябва да се въведат постерминали в колите на Пътна полиция, както и да се оборудват пунктовете за технически преглед, защото това е най-работещият вариант за събиране на глоби.

Ако държавата иска да събере въпросните десетки милиони от глоби, то трябва да се създаде необходимата организация.

Има пунктове за технически прегледи в цялата страна и това е напълно осъществимо.

Пак ще се върна към примера с Нидерландия – там действа Централно правосъдно инкасо бюро, което получава данните от камерите, издава фиш при нарушение, определя размера на глобата и до 10 дни уведомява нарушителя.

Има отстъпка при плащане веднага. Ако не се плати глобата в рамките на 6 седмици, тя се увеличава с 50%. Ако не се плати още 2 седмици, се увеличава с нови 50%, след което нарушителят попада в черен списък и когато ви спре полицай, той директно има право да запорира колата на нарушителя.

Решението на въпроса със събирането на глобите за нарушения на пътя е на държавно-политическо ниво – трябва да се намесят и Министерството на финансите, и местните власти, Министерството на транспорта, което контролира пунктовете за годишни технически прегледи. При положение че се събират 100 милиона от нарушения само от камери, трябва да се инвестира и в съответната инфраструктура.

*Владимир Тодоров е председател на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.