Общество

821 лв. средно обезщетение на служители от затворен бизнес през януари (Обзор)75% от дохода за октомври ще е новата помощ, която работниците ще вземат от 1 януари вместо обезщетението от 24 лв.

От 1 януари работниците от затворените бизнеси ще получават 75% от осигурителния си доход през октомври.Това предвижда актуализираната заповед на социалната министърка Деница Сачева.

Така, ако служителите са се осигурявали на минималната заплата, през януари ще вземат 457,50 лв. Средният осигурителен доход през октомври е бил 1095,37 лв., което означава, че изчислената върху него помощ ще е 821,50 лв. Ако служителят се осигурява на 3000 лв., то подкрепата през януари ще е 2250 лв.

До края на декември работниците от затворените фирми ще продължат да получават по 24 лв. на ден.

До 31 януари компенсации ще могат да получат

работещите в

барове, механи,

винарни, бирарии,

кафенета, езикови

и образователни

центрове,

други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми. Освен това помощ ще получат и работниците от обектите в търговски центрове с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена.

До същата дата ще се кандидатства и за служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони.

Право на нея имат и заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти. В правилата влизат и секторите, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите може да получи компенсации до 3 януари 2021 г., защото после те ще бъдат отворени.

Антикризисната

мярка 60/40

се удължава

до септември

2021 година,

съобщи премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с министри. За догодина по нея са предвидени 600 млн. лв. Борисов обясни, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията.

“Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените”, заяви още премиерът.

През следващата година

продължава

и 80/20,

която ще се финансира с европейски средства, като е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително, обясни Сачева.

“С над 40 млн. лв. ще подпомогнем малките и средните предприятия”, отчете министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той е докладвал, че по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 проектни предложения.

Има и резерви, с които общият брой проектни предложения става 1703.

Чрез преструктуриране на бюджета на ОП “Иновации и конкурентоспособност” е осигурен пълният ресурс за всичките 1703 броя проектни предложения. До края на вчерашния последен работен ден преди Коледа трябваше да бъдат публикувани нови условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която се осъществява заедно с Националната агенция по приходите.

И в по-малките градове болниците отчитат спад на пациентите

Спад на приетите в болници в цялата страна, включително и на такива с COVID, отчита здравната каса. 19 802 са заетите към 20 декември легла от общо 48 625. От тях 6541 са с коронавирус. Седмица по-рано заетите легла са били 21 839, от които 7356 от пациенти с коронаинфекция, сочат данните на НЗОК.

Сериозен спад в натиска върху болничната помощ се отчита вече и в по-малките градове. За последната седмица хоспитализациите в Сливен са с над 40% надолу, близо толкова е спадът и на новите заразени.

“Можем да кажем, че в седмицата, която измина, усещаме осезаемо резултата от последните въведени мерки, но сме далеч от момента, в който да кажем, че COVID вече не е първостепенна тема”, заяви кметът на Сливен Стефан Радев.

Натискът върху здравната система намалява и в Благоевград. Преди 2 седмици всички отделения бяха препълнени и се чакаше пациент да бъде изписан, за да се настани нов. Сега в COVID отделението на държавната болница в Благоевград има близо 30 свободни легла, а в общинската “Иван Скендеров” в Гоце Делчев се лекуват 60 пациенти при 90 през ноември. Чисто е и неврологичното отделение там, което бе преобразувано в ковидно. В Разлог са заети 43 COVID легла, докато преди дни пациентите бяха 75.

1000 са първите записани желаещи да бъдат ваксинирани, в РЗИ вече се подготвя имунизационен кабинет за старта в понеделник.

На този фон обаче за денонощието в Добрич има 94 нови случая – рекорд до момента. Огнище стана дом за стари хора с 37 заразени.

1799 случая за страната бяха отчетени на 23-и, жертвите за денонощието бяха 114.

Редуване онлайн и на чина остава вариантът от средата на януари

Матурите може да са на компютър – пилотен проект в 4 училища, ще се въвежда за олимпиади и други състезания

Учениците от V до XII клас със сигурност ще учат дистанционно поне до 10 януари. След това според ситуацията ще се прецени дали те да останат вкъщи до 31 декември. Възможно е да се организира и редуване на дистанционни уроци и такива от класната стая. Някои изпити и практики за големите ученици вероятно ще бъдат разрешени, ако ситуацията с болестта го позволи, обясни образователният министър Красимир Вълчев пред bTV. 

Не се планира

да се отлагат

изпити

на този етап. Той направи уговорката, че все пак всичко е възможно, ако ситуацията е толкова тревожна. “Мисля, че и тази година ще можем да организираме изпитите”, убеден е Вълчев.

Още е рано да се каже дали и за останалите ученици ще има удължаване на учебната година, както това стана с тези до VI клас – те ще учат 2 седмици повече. Със сигурност обаче нулева година няма да има. Обучението в електронна среда все пак е обучение, дори да има пропуски, обясни Вълчев. Препоръча на родителите да ограничат взаимодействието на децата в предучилищна възраст с електронни устройства, тъй като научните изследвания показват, че те пречат на развитието им.

В началото на годината 36 хил. деца са декларирали, че нямат възможност за електронно обучение поради липса на устройства или интернет. Раздадохме 34 хил. устройства на учениците, но това не означава, че останалите 4 хил. не учат. Някои от тях имат телефони вкъщи”, уточни министърът.

20% от

учителите са

категорични,

че ще се

ваксинират срещу COVID-19. 15% не желаят, а голяма група са заявили, че ще изчакат, докато има повече информация, сочат предварителните проучвания.

66 са починалите педагози от инфекцията. “Категорично ще се ваксинирам, вярвам на науката и медицината”, заяви министърът.

До една година пък изпитите, контролните и олимпиадите ще могат да се провеждат в електронна среда. “Има пилотен проект да се използва специален софтуер, разрешен от министерството. Когато децата отидат на изпит в училище, на чина им вместо хартия ще има лаптоп и те попълват на него изпитния вариант”, обясни Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение. Така ще се пести хартия, сканиране, принтиране и т.н. Софтуерът се дава безплатно от Google чрез центъра, който е партньор на МОН. Пилотният проект е в 4 училища – 51-о, 119-о, Втора английска гимназия и ЕГ “Иван Вазов” в Пловдив. Така вече се провеждат изпити и национални външни оценявания в Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили и др.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.