Лайфстайл

96-годишна е първата жена, ваксинирана в Испания

96-годишна жена от Дома за възрастни хора в Лос Олмос в Гуадалахара бе първата жена, ваксинирана в неделя сутрин в Испания. Веднага след нея доза от ваксината на Пфайзер – Бионтех получи и 48-годишна медицинска сестра в същия дом.

Арасели Росарио е името на първата ваксинирана в Испания възрастна жена. Преди инжекцията тя се прекръсти, а след нея благодари на Бог за оказаната й чест. В продължение на 15 минути медицинският персонал изчакваше, за да види дали ще има странични реакции от убождането, предвид възрастта на пациентката, но такива нямаше. След 21 дни 96-годишната жена ще получи втората доза от ваксината, за да се гарантира ефективността ѝ.

Експертите обаче предупреждават – ваксината осигурява имунитет срещу вируса, но тя не премахва напълно предаването му и затова настояват да се запазят мерките за безопасност като носене на маска, дистанцията и често миене на ръцете.

Общо 9750 дози пристигнаха в автономните общности при първата доставка на ваксини Pfizer, които вече са разпределени изцяло, обяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила в Барселона.

През следващите три месеца всеки понеделник ще пристигат по 350 хиляди дози, които ще бъдат разпределяни между автономните области според уязвимото население. С тях безплатно ще бъдат ваксинирани около 2 милиона и 100 хиляди души в 13 хиляди пункта в цялата страна.

Това е т.нар . първи етап от Плана за ваксинация срещу Ковид-19, разработен от правителството и автономните общности. В него с предимство са възрастните хора и инвалидите, които са в Домовете, както и здравните и социалните работници, които се грижат за тях.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.