Свят

Facebook ще трие невярна информация за ваксините

Facebook обяви, че ще започне да изтрива дезинформация за ваксините за Covid-19. Компанията ще премахва публикации, които твърдят, че ваксините са вредни, съобщава CNBC.

Google с исторически прогрес в AI за разработка на лекарства

Досега Facebook триеше неверни твърдения за вируса, както и конспиративни теории, че се разпространява през 5G мрежите. Социалната мрежа казва, че е изтрила 12 млн. такива публикации от март до октомври т.г.

Гейтс: Ваксините за Covid-19 ще са готови до февруари

Досега тя избягваше по-твърда позиция за ваксините, като слагаше предимно предупредителни знаци на спорни публикации. С наближаването на ваксините до все повече хора, Facebook очаква и ръст на опитите за дезинформация.

По-рано тази седмица Марк Зукърбърг обяви, че социалната мрежа ще даде приоритет на официалната информация за ваксините. Сега компанията казва, че освен това ще премахва “неверни твърдения, които са били оборени от здравни експерти”, като мярката ще е валидна както за Facebook, така и за Instagram.

Това ще засяга фалшиви твърдения за безопасността, ефикасността, съставките или странични ефекти. Ще се премахват и конспиративни твърдения, че “ваксините съдържат микрочипове или каквото и да е друго, което не е в официалния им списък на съставки”.

Социалните мрежи заедно срещу конспирациите за Covid

Компанията казва още, че редовно ще обновява критериите си на базата на развоя на ваксините, който предстои. Решенията ще се базират на информация от официални здравни институции.

Гейтс: Промените в климата са по-опасни от коронавируса

Гейтс: За богатите страни пандемията свършва догодина

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.