Новини

IBM и Интерпол предупреждават за хакери и измамници покрай COVID ваксините

IBM и Интерпол предупреждават за хакери и измамници покрай COVID ваксините

© Reuters

Компанията IBM предупреди, че хакери атакуват компании с ключова роля в разпространяването на ваксини срещу COVID-19, а Интерпол – че организираната престъпност се подготвя да се възползва от безпрецедентната световна кампания за имунизиране.

Американският гигант обяви в блога си, че е открил “глобална фишинг кампания”, фокусирана върху участниците в т.нар. студена верига. Това е цялата мрежа за пренос и съхраняване на ваксините на компаниите Pfizer/BionTech и Moderna, които трябва да са непрекъснато при повече от минус 70 градуса. Подозрението е, че зад кампанията стоят държавни структури.

Това насочване на цифрови шпионаж към сложната мрежа за логистика най-вероятно е за събиране на информация как се изгражда, поддържа и управлява тя. Но е възможно също през свързаните с този процес компании да се прави опит за проникване през тях в информационните масиви на корпорации и държавни структури.

Американската агенция за инхраструктурна сигурност препубликва предупреждението с добавка участниците в операция Warp Speed (националната кампания за изобретяване и прилагане на ваксина) да внимават.

Клеър Забоева, анализатор за IBM, обяснява, че хакерите са положили впечатляващо усилие, включително като са проучили точния вид, модел и цени на различни хладилници на Haier. “Който и да е започнал тази кампания, в крайна сметка е знаел какви продукти влизат в студената верига за доставки на ваксини за глобалната пандемия”, цитира думите ѝ “Ройтерс”.

Според IBM фалшивите имейли са разпратени до десетина организации, но посочва името само на една от тях – Генерална дирекция “Данъчно облагане и митнически съюз” на Европейската комисия. Тя се занимава и с правилата за внос на ваксини на единния пазар. От Еврокомисията заявиха, че знаят, че са обект на такава кампания, предприели са необходимите мерки да я неутрализират и внимателно следят и анализират ситуацията.

Други мишени според IBM са компании за соларни панели (с тях работят хладилниците в отдалечени места в топли държави) за продукти, от които се произвежда т.нар. сух лед (в него се пренасят ваксините), южнокорейска софтуерна компания и германска фирма за разработване на интернет сайтове за клиенти, свързани с бизнеса във фармацевтиката, транспорта с контейнери, биотехнологиите и електрически компоненти за комуникации.

“Ройтерс” припомня, че е докуменирал как хакери, свързани с Иран, Виетнам, Северна Корея, Южна Корея, Китай и Русия, са били обвинявани от специалисти за кибер сигурност или правителствени лица в опити да откраднат информация за коронавируса и потенциални лечения за него.

В сряда Интерпол разпространи световно предупреждение до органите на реда в 194-те страни от организацията да се подготвят за атаки – реални и онлайн – от мрежи на организираната престъпност на COVID ваксините.

От “Интерпол” напомнят, че с одобряването на първите ваксини е много важно и да се охраняват мрежите за доставки и да се води борба с незаконни сайтове, продаващи фалшиви продукти. Задължителна е и координацията между органите на реда и здравните регулатори, за да се избегне значителният риск за здравето и живота на хората.

Другият сектор, за който “Интерпол” отправя предупреждение, е за бързите тестове за авиационните превози. Престъпните мрежи ще опитат да организират паралелно производство и разпространение на неразрешени или фалшифицирани тестове.

Внимавайте как и какви здравни продукти търсите в интернет, защото може да попаднете на над 3 хиляди сайта, свързани с онлайн аптеки за незаконни лекарства и устройтва. Те са източник на близо 1700 кибер заплахи. Не се доверявайте, бадете бдителни и не вярвайте на оферти, които са “твърде добри, за да са верни”, казват от световната организация.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.