Лайфстайл

Kathimerini: В Скопие вече гледат на София като на „злата мащеха“

Освен отслабването на така наречените системни партии и избирането на нови в парламента на основание на предизвикателната им популистка реторика, неотдавнашните избори в България изразиха и неодобрението на гласоподавателите към ултранационалистическите партии, които не преминаха бариерата, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.

Това може да се окаже добро нещо за спокойствието на Балканите, тъй като вицепремиерът и министър на отбраната на излизащото коалиционно правителство на прозападния Бойко Борисов – лидерът на Българското национално движение (ВМРО) Красимир Каракачанов – наложи македонския въпрос на външнополитическа програма, предизвиквайки значително напрежение в отношенията между София и Скопие. Заплашвайки с излизане от коалицията – което би довело до нейния колапс – ако не стане неговото, Каракачанов (който може да бъде наречен „българският Каменос“ на името на гръцкия Панос Каменос, който в миналото беше и ръководител на националистическа партия в оглавяваното от СИРИЗА коалиционно правителство) – принуди Борисов да наложи вето на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз поради отказа му да приеме дълбоко националистическия български разказ, че българската кръв тече в славяно-македонските вени.

Сега остава да видим, дали новото правителство, което ще се появи в новия парламент в София – ако страната не отиде отново до урните – ще продължи същата твърда линия и ще запази напрежението със Скопие, или ще промени посоката, отчасти заради натиска от Запада на юнската среща на върха на ЕС. Дори ако София деблокира пътя на Северна Македония за присъединяване, обаче, щетите са нанесени. Отношенията между двете нации са силно отровени и доверието ще бъде много трудно да бъде възстановено, особено в Скопие, което култивира усещането за надвиснала заплаха от „злата мащеха“, каквато виждат в България. Въпросът за Македония има корени, които се простират дълбоко в миналото. Водени са войни, пролята е кръв, хиляди са разселени, атмосфера на подозрение се е бетонирала и дремещите националистически грешки се пробуждат, за да се превърнат в нова заплаха за обществата; ще е необходимо време и упорита работа на всички, за да може регионът (и засегнатите от ситуацията) да обърнат нов страница.

Може да са били подписани споразумения между различните страни, но тяхното изпълнение все още не е започнало сериозно. И на върха на всяка държава в т. нар. „македонски триъгълник“ (Северна Македония, България и Гърция) все още има такива, които се опитват да вдигнат препятствия, запалвайки огньове у дома. София размахва ветото, националистите в Скопие пречат на преименуването на научната академия, а в Атина някои вече се готвят за битка преди ратифицирането на няколко двустранни споразумения. Предстои много усилена работа, за да се обърне страницата.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.