Новини

Marvell представи чипове за 5G мрежи с отворен код

Marvell представи чипове за 5G мрежи с отворен код

Marvell Technology Group Ltd във вторник обяви пускането на чипове, насочени за нова вълна от 5G мрежови съоръжения, предназначени да позволят на телекомуникационните оператори да смесват и съчетават оборудването си по-лесно, предаде “Ройтерс”.

В миналото мобилното мрежово оборудване от производители като “Нокиа”, “Ериксон” и “Хуауей” беше до голяма степен затворено, съставено от персонализирани чипове и софтуер на различните компании, което ги превеше трудно използваеми от други фирми.

Но правителствените ограничения на САЩ, които намалиха способността на “Хуауей” да доставя чипове, ускориха приемането на т. нар. мрежова технология с отворен радио-достъп, при която всеки доставчик може да изполвва стандартни за индустрията чипове и софтуер, за да създаде оперативно съвместими 5G мрежови съоръжения.

Японската Rakuten Inc и базираната в САЩ DISH Network Corp вече пускат мрежи, базирани на такива съоръжения, а производителите на чипове като Qualcomm и Intel обявиха чипове за сегмента, въпреки че производството на Qualcomm може да се забави с години.

Marvell от своя страна отдавна е доставчик на чипове за традиционни производители на мрежови съоръжения като “Нокиа” и “Самсунг”.

Във вторник компанията пусна серия чипове, предназначени за по-новия стил на отворени мрежи. В интервю Радж Сингх, изпълнителен вицепрезидент за производството на чипове на Marvell, каза, че компаниите вече започват да използват новата технология.

“Имаме подкрепа от нашите съществуващи клиенти, както и от нови стартиращи комапнии”, каза Сингх.

Въпреки че Marvell е компания за производство на чипове, тя също разработва софтуер и дори дизайн за металоконструкции за създаването на напълно готови функционални мрежови съоръжения. Джон Шимпф, старши директор на безжичната група на Marvell, каза, че целта е да се даде на потенциалните нови участници на пазара “отправна точка, която е напълно жизнеспособна”.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.