Свят

VW планира истински народни ектромобили

Volkswagen открито заяви, че иска да е №1 производител на електромобили. Това твърдение е много смело и вероятно предизвиква усмивки у мнозина почитатели на Tesla (и на други германски марки), но явно това въобще не притеснява най-големия автомобилен концерн в света. След като стана ясно, че през октомври VW е №1 на пазара на електромобили в ЕС, сега няколко източника съобщават за намеренията на VW да лансира истински народен електромобил. Даже два.

Близо 200% ръст в продажбата на електромобили през октомври

Под проект, наречен “Small BEV (Battery Electric Vehicle)”, инженерите на марката вече работят по създаването на два електпомобила (супер мини и компактен хечбек), чиито цени да стартират съответно под 20 000 евро и под 25 000 евро. Те ще бъдат изградени на нова платформа MEB-Lite. Очаква се тези модели да бъдат наречени ID.1 и ID.2, като възможната дата за появата им е 2023 г. И двата модела ще разчитат на батерии с капацитет под 45 kWh.

Същата платформа ще се използва и от другите марки на Групата (по-специално Skoda и Seat), които ще лансират свои базови електрически модели.

VW Group инвестира 73 млрд. евро в е-мобилност и дигитализация

Все по-стриктните мерки за намаляване на вредните емисии тласкат производителите към по-смели ходове в посока на електрификацията. Имено тези мерки на ЕС са причината Volkswagen да заложи 60% дял от продажбите си на чистите електромобили и хибридите до 2030 г. Предишната цел бе 40”.

По-рано миналия месец стана ясно, че Volkswagen ще инвестира 73 млрд. евро в електрификация и дигитализация, като 35 млрд. евро ще бъдат вложени само в е-мобилност. Настоящите планове на марката VW предвиждат производството на 1,5 млн. електрически коли до 2025 г.

ORA Haomao
ORA Haomao
Източник:
Great Wall

На този фон допълваме с нещо любопитно от Китай: Great Wall лансира ORA Haomao (добра котка). Стартовата цена на модела в Поднебесната започва от $15 760 и стига $21 830. Автомобилът е дълъг 4,2 м, междуосието му е 2,65 м. Great Wall използва платформата за електромобили L.E.M.O.N. Предлагат се две версии на батерията – 48 и 59 kWh, а електромоторът е с мощност 105 kW. Китайците твърдят, че двете версии ще могат да минават съответно до 400 и 500 км, но по цикъла NEDC.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

До 350 бройки дневно от електрическия Skoda Enyaq iV

Еколози искат спиране на субсидиите за плъг-ин хибридите

Топ 10 на най-надеждните електромобили и хибриди

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.