Свят

ZTE планира да разшири присъствието си в България

Кристиян Вошиц е изпълнителен директор на ZTE за Австрия и Източна Европа. Той е в компанията от 2011 г., като я оглавява от 2018 г. Има опит в мрежовите комуникации и управлението на технологични компании. Наскоро ZTE представи новия си смартфон Axon 20 в България в партньорство с А1. Това беше и европейската премиера на устройството, като Вошиц отдели време да отговори и на няколко въпроса на Vesti.bg.

Защо избрахте България за Европейския дебют на Axon 20?

България е важен пазар за ZTE от повече от десетилетие. През 2007 г. ZTE влезе на този пазар с фокус върху инфраструктурните проекти. Винаги целим да предлагаме на пазара креативни идеи и иновационни технологии. Затова разширихме дейността си и започнахме да предлагаме и бизнеса си с устройства в страната.

Axon 20 е смартфон с иновативни технологии, като вградената под дисплея камера. Смятаме, че това е най-добрата възможност да си отворим вратата и за пазара на смартфони в България.


Източник:
А1

Какви бяха основните предизвикателства, за да може камерата под дисплея да е напълно функционална?

Светлината е от ключово значение за добрите снимки. Дисплеят на Axon 20 функционира не само като дисплей, но и като сензор на камерата и обектив.

За да постигнем оптимални резултати, разработихме специална зона на дисплея, където се използват нови материали на ниво микрони. Те са с много висока проводимост на светлина, а покритие против отблясъци осигурява максимална прозрачност на дисплея. ZTE разработи и независим чип, който оптимизира взаимодействието между двете зони на дисплея, защото балансирането им е ключов елемент от разработката.

За да подобрим потребителското преживяване, разработихме алгоритъм с изкуствен интелект, който оптимизира тъмните зони и автоматично подобрява детайлите на обектите в тях. Така не се позволява на по-светлите зони в кадъра да са преекспонирани и се подобрява цялостното качество на снимката при различни условия.

Същевременно допълнителни алгоритми за подобряване на изображението и намаляване на замъгляването допълнително оптимизират кадрите. Чрез всички тези иновативни технологии успяхме да създадем първия смартфон в света с камера под дисплея.


Източник:
А1

Тази технология със сигурност ще отвори вратата и за нови иновации. Какви са възможностите, които може да споделите с нас?

Камерите под дисплея са основна тенденция в индустрията на мобилните телефони. Само такива устройства могат да предложат реално преживяване на пълен екран. Всички големи играчи в бранша работят по такова решение.

Ние сме горди, че ZTE беше първата компания, която да реализира производството на такива телефони успешно. ZTE ще продължи да развива технологията, като ще предлага по-висока резолюция и ще предложи революционното потребителско преживяване на всички потребители.

Имате ли планове да разширите присъствието си в Европа и България? Например с още партньорства с компании като А1 и още устройства?

Определено нашата пазарна стратегия е да разширим бизнеса си с устройства в Европа и България през следващите години. А1 е нашият най-важен партньор в България и работата с тях се доказа като идеално партньорство, за да навлезем на този пазар.

Освен Axon 20, ще предложим и серията смартфони Blade и Axon 11 5G, отново в партньорство с А1 в скоро време. Пускането на Axon 20 в България ще създаде интерес и в други европейски държави. Готови сме да разширим партньорствата си и да предлагаме още повече продукти.

2020 г. ще бъде запомнена като трудна за всички, но какви са вашите очаквания за 2021 г.? Ще бъде ли година на големи иновации или по-скоро ще е преходна година докато нещата (да се надяваме) започнат да се нормализират?

Определено 2020 г. е предизвикателство за всички. Надяваме се, че всички са здрави и се пазят.

Пандемията има силен негативен отзвук върху пазара, но ZTE не следва тази тенденция. Към третото тримесечие на годината компанията има 15,4% ръст на приходите спрямо същия период през 2019 г. Инвестициите за проучвания и разработки се увеличиха до 1,38 млрд. Евро, което е 14,6% от целия приход. ZTE ще продължи да разработва иновации и да следва стратегия за големи инвестиции. Искаме да предложим още иновативни технологии на клиентите си и да се подобряваме всеки ден.

2020 г. е трудна година, но като технологична компания, ние я използвахме, за да станем още по-силни. Дадохме най-доброто от себе си, за да дадем на хората инструментите, от които се нуждаят, за да се справят по-добре с тази година. Сигурни сме, че 2021 г., ще бъде плодотворна с много иновации и нов, приповдигнат дух.

Нещата ще се „върнат ли както бяха“ или някои промени ще са постоянни? Как ще се отрази това на ZTE?


Източник:
А1

Няма нищо постоянно освен промяната. Ние вярваме, че всички ще се възстановят и ще станат по-силни. През 2020 г. се изправихме пред много предизвикателства, но кризата също така ни кара да пробваме нови подходи, като работата от домовете си, нови начини за комуникация и развитие на проектите.

Някои от тези нови подходи се оказаха много полезни и може би ще ги задържим и след пандемията. Също така открихме и много нови бизнес възможности. Например търсенето на устройства за работа от дома се увеличава и са нужни по-високи скорости на интернет за пазара на работещите вкъщи. Това ни мотивира да оптимизираме решенията на ZTE за домашни мрежи и да предложим устройствата с най-добра производителност за потребителите.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.